Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όσο καθυστερεί η συμφωνία για την αξιολόγηση τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μετά τη λήξη του Eurogroup η θερμοκρασία, η αναταραχή και ο προβληματισμός χτύπησαν… ταβάνι.

Ήταν τέτοια η κατάσταση που ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που διακρίνονται για την ψυχραιμία και τη διαλλακτικότητά τους, δεν δίστασαν να ανεβάσουν τους τόνους. Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να εκφράσουν την εκτίμηση, πως με το χρόνο να κυλάει και τη συμφωνία να μην έρχεται, τις “κόκκινες γραμμές” να μετατοπίζονται και τα… οχυρωματικά έργα απέναντι στους Θεσμούς και το ΔΝΤ να γκρεμίζονται, δυσκολεύει αφάνταστα η θέση τους και δοκιμάζονται οι αντοχές τους.

Προς το παρόν δεν τοποθετούνται κάθετα αρνητικά σε συμβιβασμούς, αρκεί βεβαίως, να γίνουν υποχωρήσεις και από την πλευρά των δανειστών σε ορισμένα θέματα τα οποία χαρακτηρίζουν ως εμβληματικά.

Στην κατηγορία αυτή ορισμένοι βουλευτές τοποθετούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, άλλοι τα θετικά αντίμετρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια και άλλοι παραχωρήσεις στο σκέλος του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όμως, υπάρχει και μία κοινή προσέγγιση. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να υποχωρήσει σε όλα η Ελλάδα και οι δανειστές να μην κάνουν κανένα συμβιβασμό. Δεν είναι μπανανία, ούτε χώρα υπό κατοχή η Ελλάδα, λένε με νόημα.
Πολλοί από τους βουλευτές, βλέποντας τις εξελίξεις εκφράζουν την εκτίμηση, τοποθετούνται κριτικά και υποστηρίζουν πως αν η συμφωνία είχε κλείσει πολύ νωρίτερα, όχι μόνο η οικονομία δεν θα είχε επιβαρυνθεί, αλλά και η συμφωνία θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Κι΄ αυτό ακόμα και όταν τους επισημαίνεται, ότι οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό από τις θέσεις που είχε εκφράσει.

Ο αντίλογος από την πλευρά τους είναι πως το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ δεν τέθηκε στο τραπέζι παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες και ότι η στάση για το ασφαλιστικό και ιδίως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς μπήκε στο τραπέζι μετά το καλοκαίρι, καθώς και ότι η στάση του ΔΝΤ έγινε εντελώς άκαμπτη μετά την αποτυχία να κλείσει η διαπραγμάτευση το Δεκέμβριο.

Πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση πως τελικά θα βρεθεί λύση και θα υπάρξει συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να “ταπεινωθεί” η Ελλάδα, γιατί αυτό είναι όχι μόνο δυσβάσταχτο, αλλά αβάσταχτο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος, το γεγονός ότι παραμένουν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης το βλέπουν με αισιόδοξη ματιά και το ερμηνεύουν ως παράθυρο για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού.

Στην ερώτηση αν βλέπουν εκλογές, η απάντηση είναι πως αυτό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γιατί “θα κατηγορηθούμε κι΄ εμείς για απόδραση από τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, όπως ο Καραμανλής το 2009”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε