Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σταϊκούρας:Προσπαθούμε να αποφύγουμε μειώσεις 10% στα ειδικά μισθολόγια

Σταϊκούρας:Προσπαθούμε να αποφύγουμε μειώσεις 10% στα ειδικά μισθολόγια

 Για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, για την πώληση της ΑΤΕ αλλά και για τους σαρωτκούς ελέγχους που ξεκινούν στα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να εξειδικεύσει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο και πρόθεση και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται», ειπε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μαρίας Γιαταγάνα και Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσον όρο στο 10%. Προσθεσε, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διαπραγματευτεί τις μειώσεις αυτές με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, όπως η περικοπή από 10% έως 20% σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, που αφορούν σε ελαστικές δαπάνες, όπως μισθώματα, προμήθειες, επιχορηγήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην πώληση της ΑΤΕ, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια, με τα οποία αγροτική γη έχει υποθηκευτεί. Για τα υπόλοιπα, όμως, δάνεια, είπε ότι οι υποθήκες θα ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπονται για τα δάνεια, ανεξάρτητα της νομικής μορφής του φορέα.

Για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως όσο πιο συνεπείς είμαστε απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, τόσο περισσότερους βαθμούς ελευθερίας θα απολαμβάνουμε για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που υποδηλώνουν αλλαγή της κυρίαρχης τάσης στο σκέλος της αντιμετώπισης των προβλημάτων της ευρωζώνης για την υπέρβαση της κρίσης.

Tο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έδωσε εντολές στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για εντατικούς ελέγχους στα ενεχυροδανειστήρια στα οποία εντοπίζεται σωρεία παρανομιών και παραβάσεων.
Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους διότι οι πολίτες έχουν καταστεί θύματα των αετονύχηδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ώρα της… λυπητερής – Στις 14:00 η νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας – Μισθοί ΔΕΚΟ, συντάξεις, εφάπαξ στο επίκεντρο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε