Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στη Βουλή η δικογραφία για το «μεγάλο φαγοπότι» στον ΕΟΤ

Αφορά στις οικονομικές ατασθαλίες που έγιναν στον Οργανισμό τη διετία 2008-2009, σχετικές με δημόσιες σχέσεις.

Η δικογραφία έφτασε στη Βουλή μέσω του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαου Παντελή. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από δύο πορίσματα του προέδρου του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.

Αφορά δαπάνες για φιλοξενίες ατόμων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είχαν φύγει από την Ελλάδα, δώρα μεγάλης αξίας, αλλά και απευθείας αναθέσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος όπως απαιτεί ο νόμος.

Οι αποκαλύψεις για το όργιο σπάταλης στον ΕΟΤ, με τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, «αγγίζουν» και δυο πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Κώστα Μαρκόπουλο, αλλά και 14 υπαλλήλους του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, κατά την επίμαχη διετία τα ταξίδια κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο γραφείο ταξιδίων, το οποίο το 2008 έλαβε 900.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 700.000 ευρώ. Όμως, τα ταξίδια αυτά δεν είναι βέβαιο ότι πραγματοποιήθηκαν, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα παραστατικά.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία δώρων, ύψους 750.000 ευρώ και χωρίς διαγωνισμό. Ειδικότερα, όταν ήρθε η ώρα να επιλεγεί μία εταιρεία που θα αναλάμβανε να προμηθεύει τις δημόσιες σχέσεις με τα διάφορα δώρα που θα χρησιμοποιούσε, ακολουθήθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης, καθώς κάθε φορά η αξία των δώρων δεν ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού.

Με άλλα λόγια, “έσπαγαν” την προμήθεια των δώρων σε κομμάτια αξίας 50.000 ευρώ, έτσι ώστε να μην γίνεται διαγωνισμός, αλλά η προμήθεια να γίνεται με απευθείας ανάθεση.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπήρξαν έξοδα φιλοξενίας ατόμων, κατά το χρονικό διάστημα που είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα.
Τα πορίσματα επισημαίνουν παρατυπίες και στην αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή των περιπτέρων του ΕΟΤ σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όργιο σπατάλης στον ΕΟΤ – Πολιτική ευθύνη σε 2 υπουργούς της Ν.Δ. – Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ

Πάρτι εκατομμυρίων στον ΕΟΤ – Στον εισαγγελέα το πόρισμα των ελεγκτών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε