Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στη Βουλή το ν/σ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και το αυτοδιοίκητο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο προκαλούνται δύο αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη αφορά τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και η δεύτερη την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων:

– Επανακαθορίζεται η διαδικασία για την προαγωγή στις θέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου και του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και των αντιπροέδρων των προαναφερόμενων δικαστηρίων. Εφεξής, απαιτείται η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την οποία ζητά ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς να είναι δεσμευτική, κατά την υποβολή της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.

– Επανακαθορίζεται η διαδικασία για τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Επιτρόπου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Για την προαγωγή αρεοπαγίτη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και αρεοπαγίτη, ή αντιεισαγγελέα, σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απαιτείται τουλάχιστον τριετής υπηρεσία αντί διετούς στους κατεχόμενους βαθμούς. 

– Επαναπροσδιορίζονται τα εφετεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας, που διευθύνονται από τριμελή συμβούλια και καθορίζεται η συγκρότηση αυτών, ο τρόπος και ο χρόνος εκλογής του προέδρου και των μελών τους, καθώς και η διάρκεια της θητείας τους. 

– Επανακαθορίζονται τα όργανα, που διευθύνουν την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε