Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμυντικές προμήθειες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Υπό τον διαρκή έλεγχο της Βουλής τίθεται όλο το σύστημα προμηθειών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Παράλληλα, «διατηρείται και επεκτείνεται ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και εισάγονται «αυστηρότερες και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας», σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε.

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, «απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, αλλά και εξωχώριες εταιρίες, ενώ εισάγεται υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους».

Επιπλέον, «ο ανάδοχος δεσμεύεται με ρήτρα ακεραιότητας η οποία προβλέπει ότι «απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «ορίζεται εφεξής αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είτε αυτές είναι κύριες, είτε συμβάσεις υποστήριξης.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας στα εξοπλιστικά καθώς όπως επισημαίνεται, «ο χώρος των αμυντικών προμηθειών είναι διαχρονικά βεβαρημένος».

«Φήμες καταγγελίες, δικαστικές και κοινοβουλευτικές έρευνες, ακριτομυθίες και υπαινιγμοί διαμορφώνουν μία πολύ βαριά ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε