Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμυντικές προμήθειες

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμυντικές προμήθειες
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.05.2011 | 15:03
Πρώτη δημοσίευση: 05.05.2011 | 15:03

Υπό τον διαρκή έλεγχο της Βουλής τίθεται όλο το σύστημα προμηθειών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Παράλληλα, «διατηρείται και επεκτείνεται ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και εισάγονται «αυστηρότερες και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας», σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε.

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, «απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, αλλά και εξωχώριες εταιρίες, ενώ εισάγεται υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους».

Επιπλέον, «ο ανάδοχος δεσμεύεται με ρήτρα ακεραιότητας η οποία προβλέπει ότι «απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «ορίζεται εφεξής αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είτε αυτές είναι κύριες, είτε συμβάσεις υποστήριξης.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας στα εξοπλιστικά καθώς όπως επισημαίνεται, «ο χώρος των αμυντικών προμηθειών είναι διαχρονικά βεβαρημένος».

«Φήμες καταγγελίες, δικαστικές και κοινοβουλευτικές έρευνες, ακριτομυθίες και υπαινιγμοί διαμορφώνουν μία πολύ βαριά ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook