Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στη συνδιάσκεψη το πρώτο βήμα για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενιαίο κόμμα

Στη συνδιάσκεψη το πρώτο βήμα για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενιαίο κόμμα

Ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 2/12, στο ΣΕΦ, οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα

Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα θα γίνει με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 30 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή περίπου 3.400 αντιπροσώπων. Το επόμενο βήμα θα ολοκληρωθεί με το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη του 2013.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν αύριο το απόγευμα με βασικό πολιτικό εισηγητή τον Α. Τσίπρα και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Αριστείδη Μπαλτά που θα παρουσιάσει το σχέδιο διακήρυξης και της Σοφίας Σακοράφα που θα παρουσιάσει το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο το Σάββατο θα γίνουν τοποθετήσεις αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από περίπου 550 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής, τα μέλη ανέρχονται σε περίπου 35.000 δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν οι ψηφοφορίες και θα εκλεγεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο «ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και πλουραλιστικός. Η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο, όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες οι οποίες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους σε σχέση με τον ενιαίο πολιτικό φορέα».

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα έχει τη συνολική ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την εκλογή της από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο. Το ίδιο το κεντρικό όργανο θα αντιμετωπίσει και πιθανά έκτακτα γεγονότα.

Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός των μελών του οργάνου θα είναι 301, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις για μικρότερο αριθμό. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μελών παραμείνει ίδιος, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από την Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με κατανομή που θα καθορισθεί έπειτα από διαβούλευση.

Το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει στη συνέχει Γραμματεία ο αριθμός των μελών της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και η αρχική πρόταση ήταν να αποτελείται από 35 μέλη.

Διαβάστε

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη Βουλή για το Μνημόνιο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε