Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση – Προς ψήφιση το βράδυ της Τρίτης

Δεκτή, κατά πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών, η νέα δανειακή σύμβαση η συζήτηση της οποίας ολοκληρώνεται την Τρίτη με την ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικότερου και μεγαλύτερου μέρους του PSI και το 30ετές προφίλ αποπληρωμής του χρέους που θα έχουν τα νέα ομόλογα, για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές για τη χώρα ώστε να επιστρέψει σε σταθερά τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας, τονίζοντας ότι «ούτε για θριαμβολογίες ούτε για ευχολόγια και διακηρύξεις προσφέρεται».

«Ενόψει των εκλογών πρέπει να μιλάμε και να απευθυνόμαστε στους πολίτες με ειλικρίνεια. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα της χώρας λύθηκαν.

Αυτό που λέμε είναι ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε ιστορικό προηγούμενο. Στο χέρι μας είναι να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας. Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με στραγγαλισμό τις επιχειρήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Η αύξηση του χρέους είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των ελλειμμάτων. Όσο υπάρχουν ελλείμματα είτε μας αρέσει είτε όχι, θα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος της χώρας. Γι αυτό υπογραμμίζουμε την ανάγκη και εκεί εστιάζουμε και τις προσπάθειές μας, για να τεθεί υπό έλεγχο και να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα».

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης επέκρινε όσους αμφισβητούν το έλλειμμα του 2009 όπως κατατέθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι κανένας δεν θα προστατευτεί πίσω από αυτό ούτε θα αποφύγει τις ιστορικές του ευθύνες όταν από το 2004 ξεκίνησε η συσσώρευσή του.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, υπογράμμισε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί συνέχεια όσων ψήφισε η Βουλή αναφορικά με την πορεία της χώρας μας στο μέλλον, μετά και την επιτυχία του PSI» και πρόσθεσε ότι «κλείνει ο κύκλος των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για μια νέα αισιόδοξη σελίδα για τη χώρα».

Παράλληλα, επανέλαβε τον διαχωρισμό του πρώτου από το δεύτερο μνημόνιο, τονίζοντας ότι η ΝΔ παραμέρισε το πολιτικό κόστος, όταν κλήθηκε να πάρει αποφάσεις, που, σε διαφορετικές συνθήκες, δεν θα έπαιρνε, για να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία και στην αναρχία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που, μαζί με το ΔΝΤ, χαλκεύουν νέες χειροπέδες σε βάρος του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης». Ακόμα, μίλησε για λευκή επιταγή στον υπουργό Οικονομικών, που εξουσιοδοτείται να υπογράφει «στο όνομα της διασαφήνισης διατάξεων», ενώ χαρακτήρισε «λόγια του αέρα», όσα αναφέρουν αυτοί που υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ανέφερε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει “υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο”, όπως προβλεπόταν και με την πρώτη σύμβαση, «δηλαδή το χρέος χώρας παραμένει σε ευρώ, ενυπόθηκο και με εμπράγματες εγγυήσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση «σπιράλ θανάτου» και σημείωσε:«Με την νέα δανειακή σύμβαση, αρχίζει ουσιαστικά το κοινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι το 2016. Δεν είστε μόνο συνέταιροι και μελλοντικοί εταίροι, αλλά έχετε δεσμεύσει και με λεπτομέρειες, τη πολιτική που θα ακολουθήσετε με Σαμαρά και Βενιζέλο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε