Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στην τελική ευθεία, συμφωνία ή αρχίζει το ντόμινο

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.07.2011 | 11:14
Πρώτη δημοσίευση: 18.07.2011 | 11:14

Σύμφωνα με τους Financial Times οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών καίγονται καλοκαιριάτικα για να ολοκληρώσουν το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και να συμφωνήσουν με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων.
 

Διαβάστε όλο το άρθρο.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel προειδοποίησε ότι θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μόνο αν υπάρξει συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 
Επέμεινε χθες Κυριακή ότι θέλει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως τόνισε ότι το κρίσιμο σημείο για μια συμφωνία θα είναι η σημαντική εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό δανειακό βάρος.
 
"Όσο περισσότερη εθελοντική συμμετοχή έχουμε από τους ιδιώτες επενδυτές, τόσο λιγότερο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα", δήλωσε σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση.
 
Στις Βρυξέλλες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε δύο επείγουσες παράλληλες συνομιλίες: αφενός με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων και αφετέρου μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να τελειώσουν το νέο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα εγκαίρως για τη σύνοδο.
 
Η κ. Merkel δήλωσε ότι τη συμφωνία για την ελληνική διάσωση τη θεωρεί "επειγόντως απαραίτητη" και πως έχει στο πρόγραμμά της ανοιχτό το ραντεβού για τη σύνοδο, όμως πρόσθεσε: "Θα πάω μόνο αν υπάρχει αποτέλεσμα".
 
Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και της Κομισιόν και της ΕΚΤ, επικεντρώνονται στην αποτίμηση των επιλογών που υπάρχουν ώστε να επωμιστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι το πακέτο των 115 δισ. ευρώ.
 
Κατ’ επιμονή της κ. Merkel, οι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχάς να υποχρεώσουν τους ιδιώτες να επωμιστούν τμήμα τους χρέους, αλλά συνεχίζουν να φοβούνται για επιπτώσεις ντόμινο από πιθανή συμφωνία.
 
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις ειδικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να καθορίσουν την καθαρή επίδραση της συμμετοχής των ομολογιούχων.
 
Αν και το σχέδιο συμμετοχής των ομολογιούχων θα ελαφρύνει το βάρος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, παράλληλα θα αποσταθεροποιήσει τις ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν κεφάλαια για νέες επανακεφαλαιοποιήσεις, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα για τους φορολογουμένους.
 
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εργασία του υπολογισμού του λεπτομερούς κόστους κάθε επιλογής πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 24 - 48 ώρες, έτσι ώστε η τελική απόφαση για το πακέτο να μπορεί να ολοκληρωθεί σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών πιθανότατα την Τετάρτη.
 
Οι δεύτερες παράλληλες συνομιλίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους διπλωμάτες και την κοινοπραξία τραπεζών που κρατά ελληνικά ομόλογα επίσης συνεχίστηκαν στη Ρώμη το σαββατοκύριακο, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία.
 
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε δύο στρατηγικές: σε ένα swap ομολόγων, όπου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όπου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί εξαγορά ελληνικών χρεογράφων με έκπτωση στην ανοιχτή αγορά.
 
Διαβάστε επίσης:   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας