Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στις 30/11 στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για το Μνημόνιο!

Στις 30/11 στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για το Μνημόνιο!

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Η πρόταση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία συζητήθηκε στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα.

Tην πρόταση έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπογραφή από τη χώρα των Μνημονίων 1 και 2.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα, έως το 2007, πριν απ’ το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ, αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι, για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε βεβαίως αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία (…).

Η πρόταση πιθανότατα θα απορριφθεί. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μην την υπερψηφίσει ούτε η Νέα Δημοκρατία καθώς στο σκεπτικό του αιτήματος περιέχονται και σαφείς αναφορές κατά προηγουμένων κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τον Μεϊμαράκη με πρόταση μομφής

Κατέθεσε πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για το Μνημόνιο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε