Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στο Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα ο Παπακωνσταντίνου για αγωγούς ενέργειας

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί ο αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI), στον οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison και για τον οποίο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούν τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, θα έχουν συζητήσεις για το θέμα των διεθνών αγωγών ενέργειας.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, Νατίγκ Αλίγιεφ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας της αζέρικης εθνοσυνέλευσης.

Η ΔΕΠΑ, όπως και οι κοινοπραξίες που ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τροφοδοσία από το ίδιο κοίτασμα για άλλα σχέδια αγωγών (Nabucco, TAP), υπέβαλαν στις αρχές του μήνα τις προσφορές τους προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και η τελική επιλογή από την ομάδα των εταιριών που διαχειρίζεται το κοίτασμα.

Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο από τα εναλλακτικά σχέδια και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ταιριάζουν με την παραγωγική δυνατότητα του κοιτάσματος, ενώ εναλλακτικά σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν αργότερα εφόσον εξασφαλισθούν πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από άλλες πηγές της περιοχής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε