Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο “κόκκινο” ο καυγάς για τις offshore – Από το… οφσάιντ της κυβέρνησης στο αυτογκόλ της Νέας Δημοκρατίας – Ο Δένδιας πήρε τους βουλευτές κι έφυγε

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

– Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τις offshore
– Δένδιας: Εμπαίζετε τη Βουλή και το λαό! Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν συμμετέχουμε – Ανεφάρμοστη και αντισυνταγματική η διάταξη
– Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αμνηστεύει τους υπεύθυνους
– Μαξίμου: Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια
– Γεροβασίλη: Ένα 15λεπτο άντεξαν! Αποκαλύφθηκαν

Ήταν δεδομένο πως η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τις offshore, την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης (01.06.2016) για να… πάρει πίσω τη διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο και επέτρεψε σε βουλευτές, υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα να έχουν τέτοιες εταιρίες, θα προκαλούσε σύγκρουση… μεγατόνων.

Και τα όργανα άρχισαν από νωρίς. Είχαν, ουσιαστικά, αρχίσει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το όλο θέμα. Ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που της ψήφισαν αλλά δεν το είχαν… καταλάβει. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής περί… οφσάιντ ήταν χαρακτηριστικό των αντιδράσεων και εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύθηκε τη διάταξη, που σύμφωνα με την κυβέρνηση ήταν κοινοτική οδηγία αλλά παρ’ όλα αυτά την πήρε τελικά πίσω για να την αυστηροποιήσει όπως υποστήριξε η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης για τη νέα τροπολογία, έβαλε… αυτογκόλ. Γιατί ενώ όλοι πίστευαν πως είχε κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Που σημαίνει πως αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία (την οποία θα ζητήσει η κυβέρνηση για να… μετρήσει κουκιά) ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στην Ολομέλεια για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ένταση ξεκίνησε με το “καλημέρα σας”. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…  

Η αποχώρηση – Δένδιας: Γελοιότητα και κοροϊδία, αποχωρούμε

Παίρνοντας το λόγο μετά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Παρασκευόπουλος – Παπαγγελόπουλος) ο Νίκος Δένδιας Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως «εμπαίζεται την εθνική αντιπροσωπεία και το λαό, έχοντας πετύχει τον κρυφό σας σκοπό, εμείς στη γελοιότητα αυτή, σε αυτή την κοροϊδία εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε και αποχωρούμε…».

Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως «η κυβέρνηση κατά τρόπο πονηρό και ιδιοτελή επιχείρησε να εισάγει δήθεν κατ’ απαίτηση ρύθμιση που περιορίζει την δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου, άρα ανεξαρτήτως σημερινής ρύθμισης όσοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι ήδη με τη δημοσίευση που έχει γίνει του πολυνομοσχεδίου έχουν νομιμοποιήσει την παρανομία τους, δηλαδή ο ιδιοκτήτης μιας offshore εταιρείας πέτυχε τον σκοπό του, το ποινικά ακαταδίωκτο…» .

Συνεχίζοντας είπε πως η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να φέρει την τροπολογία μετά την συνολική καταγγελία της από τα ΜΜΕ και την κομματική «Αυγή» και πρόσθεσε «αυτά τώρα είναι παίγνια, η νέα ρύθμιση είναι απολύτως ανεφάρμοστη» και πρόσθεσε «έχοντας η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της, την αμνήστευση, εμφανίζεται τώρα με την ρομφαία δικαίου φέρνει μια διάταξη παντελώς αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη, αυτά είναι παίγνια, εσείς μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι αμνήστευτης ό,τι θέλετε, εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, αμνηστεύει τους υπευθύνους…»

Μαξίμου: Το βάζετε στα πόδια

«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που «βγήκε» από το γραφείο του πρωθυπουργού και η οποία κάνει λόγο για «κόμμα εξωχώριων δραστηριοτήτων», για «ανέξοδη ρητορική». Το Μαξίμου σχολίασε την αποχώρηση της ΝΔ ως εξής:«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά», τονίζει το Μαξίμου.

Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν η πρώτη που αντέδρασε και το έκανε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter. Αλλά η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση για τις offshore δεν ήταν δυνατόν να μείνει αναπάντητη από το Μαξίμου.

«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και λίγο μετά το tweet της ήρθε και η αντίδραση του Μαξίμου.

Στο tweet της Όλγας Γεροβασίλη ανέλαβε να απαντήσει, με τον ίδιο τρόπο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όχι με “ανεξάρτητο” tweet, αλλά με… reply στην κυβερνητική εκπρόσωπο! “Στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ” το μόνο που αποκαλύφθηκε είναι η “διάταξη πλυντήριο” που δόλια νομοθέτησε η Κυβέρνηση“, έγραψε.

Η αντίδραση Παπαγγελόπουλου

Η αποχώρηση της ΝΔ δείχνει αδιαφορία για το εάν θα μείνουμε με την προηγούμενη διάταξη που είναι πιο ευνοϊκό για την εξαγωγή χρημάτων, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε «η ΝΔ με τη στάση της αυτή δείχνει ότι είτε είναι αδιάφορη για την διόρθωση της διάταξης και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είτε ότι προτιμάει την παλαιότερη…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα πρόσθεσε κριτικά προς την αποχώρηση από τη συζήτηση και ψήφιση της διορθωτικής τροπολογίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως αυτό που θέλουμε να πετύχουμε «είναι ένα ενιαίο καθεστώς για όλους και ο πολιτικός να έχει μια οικονομική συμπεριφορά πιο υπεύθυνη … η αποχώρησή της ΝΔ αυτό φαίνεται ότι δεν το θέλει και για αυτό αποχώρησε…».

Ο κ. Παρασκευόπουλος, απαντώντας στις επισημάνσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις νέες ατέλειες… και στην διορθωτική τροπολογία, όπως τις 60 ημέρες προθεσμία για μεταβίβαση εταιριών ή στοιχείων και για την απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες εξωτερικού προσώπων πρώτου βαθμού συγγενείας (παιδιά κ.λ.π) είπε πως θα φέρει τροποποιήσεις – διορθώσεις κατά τη συζήτηση της τροπολογίας.

Είχε και μια επί προσωπικού χαρακτήρα «κόντρα» με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Λοβέρδο που του ζήτησε να του μιλάει με μεγαλύτερο σεβασμό. Το επεισόδιο σημειώθηκε με αφορμή το σχόλιο που του έκανε ο Ανδρέας Λοβέδρος « τι με κοιτάτε…» όταν του εξηγούσε τι σημαίνει η διάταξη που εισάγει στην τροπολογία για το περιθώριο 60 ημερών για τις μεταβιβάσεις στοιχείων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε