Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στο σκαμνί 15 για το σκάνδαλο των ομολόγων

Στο σκαμνί 15 για το σκάνδαλο των ομολόγων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.05.2011 | 20:48
Πρώτη δημοσίευση: 26.05.2011 | 20:48

Οι εκπρόσωποι της "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", της GP MORGAN και οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ είναι μεταξύ των 15 που ζητά παραπεμφθούν σε δίκη ο Εισαγγελέας εφετών.

Η εισήγηση του κ. Αντ. Λιόγα για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνά τις 250 σελίδες. Ζητά την παραπομπή σε δίκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατο κατηγορητήριο, 15 προσώπων. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", οι εκπρόσωποι της GP MORGAN, οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ, ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Απασχόλησης και άλλοι.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση καταλογίζει ο κ. Λιόγας για την υπόθεση της ζημιογόνας αγοραπωλησίας του δομημένου ομολόγου, αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση που βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους, υπόθαλψη εγκληματία που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, Γεώργιος Παπαμαρκάκης, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κωνσταντίνος Χρηστίδης, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης, Νίκος Μπούγας, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.

Ο Εισαγγελέας θεωρεί πως οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι, οι 3 εκπρόσωποι της "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" και ο τέταρτος εκπρόσωπος της NORTH ASSET MANAGΕMENT - που αγόρασε από την GP MORGAN το επίμαχο ομόλογο- συγκρότησαν "δομημένη οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος των μελών της".

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λιόγα "γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων". Τονίζει επίσης ο Εισαγγελέας πως ο Παπαμαρκάκης "για την επίτευξη των σκοπών τους σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ."

Ο Εισαγγελέας δεν περιλαμβάνει στην παραπεμπτική του πρόταση τους υπευθύνους του τέταρτου ταμείου προς το οποίο είχε κατευθυνθεί το υπερτιμημένο ομόλογο, το ΤΣΕΥΠ.

Για τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης Ευγένειο Παπαδόπουλο ο Εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθεί για υπόθαλψη εγκληματία, διότι κρίνει πως δεν κατήγγειλε τους υπευθύνους του ΤΕΑΔΥ για την διάπραξη της απιστίας "αν και την πληροφορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, από άγνωστη στην ανάκριση πηγή".

Τέλος με την πρότασή του ο κ. Λιόγας εισηγείται στους Εφέτες να παρατείνουν την προσωρινή κράτηση των υπευθύνων της "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ".   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook