Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στουρνάρας: Η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική

Στουρνάρας: Η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική

“Η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ίσα ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι στο Eurogroup ειπώθηκε ότι η λύση που δόθηκε αφορά μόνο την Κύπρο, επειδή έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Στουρνάρας για την συμφωνία της Πειραιώς πρόσθεσε ότι έγινε ολονύκτια προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα. Όταν ο κ. Παπούλιας του ζήτησε τις εκτιμήσεις του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πιστεύω πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή για έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν η χειρότερη λύση. Μπορεί να είναι επώδυνη αλλά η επόμενη θα ήταν ακόμα χειρότερη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Στουρνάρα ότι, χθες, έκανε ορισμένες επικρίσεις προς τους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα την οποία έδειξαν. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα off shore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά, όπως τόνισε «υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίσαμε στο καμίνι του Eurogroup.
«Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «μικρές επιπτώσεις θα υπάρχουν αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε».

Όλος ο διάλογος του κ. Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Υπουργός: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες δραματικές συνεδριάσεις του Eurogroup σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα. Προσπάθησα να δώσω τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και για ποιο λόγο επελέγη αυτή η λύση και όχι κάποια άλλη.

Δημοσιογράφος: Ενημερώνετε παράλληλα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Συναντήσατε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη.

Υπουργός: Τους ενημέρωσα.

Δημοσιογράφος: Η Ευρωζώνη είναι ανασφαλής μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup ότι το μοντέλο της Κύπρου πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες;

Υπουργός: Όχι, η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ίσα ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα.

Δημοσιογράφος: Είναι, όμως, δηλώσεις που ακολούθησαν, αντίστοιχα του κ. Σόιμπλε και αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Και άλλων αξιωματούχων…

Υπουργός: Σας απάντησα.

Δημοσιογράφος: Διαφωνείτε δηλαδή εσείς με αυτή την κατεύθυνση κ. Στουρνάρα;

Υπουργός: Δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση. Συζητήσαμε στο Eurogroup και είπαμε ότι η λύση που δόθηκε αφορά μόνο την Κύπρο, επειδή έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα.

Δημοσιογράφος: Πληροφορίες λένε ότι έγιναν αναλήψεις στο εξωτερικό όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Υπουργός: Δεν το γνωρίζω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κύπρος ήταν μόνο η αρχή – Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!
 

Υπεγράφη η συμφωνία Πειραιώς με τις Κυπριακές τράπεζες – Ανοικτά αύριο τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα!
 

Θέλουν να “βάλουν χέρι” στις καταθέσεις όλης της ευρωζώνης; Δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση Νταϊσενμπλουμ
 

Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ

Π. Χαραλάμπους: κοντά στο 30% το κούρεμα

Διορίστηκαν οι ειδικοί διαχειριστές για Λαϊκή και Κύπρου

Η Fitch υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες

Κύπριος υπουργός Οικονομικών: Νομίζω ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη – Στην εντατική η αγορά στην Κύπρο

‘Πιθανό και δεύτερο πακέτο στο ”κεφάλι” των Κυπρίων”

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε