Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στουρνάρας: “Στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα περιμένει τελική απόφαση”

Στουρνάρας: “Στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα περιμένει τελική απόφαση”

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.

 «Στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένει την τελική απόφαση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα πρωτόγνωρα για μια χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τις θυσίες και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες και προέβλεψε ότι πλησιάζουν στο τέλος τους. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν απόκλειει το “ενδεχόμενο ατυχήματος” σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup o Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ξεκίνησε δύσκολα, αλλά εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Εξέφρασε, ειδικότερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα παρέχει πολιτική στήριξη και ηχηρό πολιτικό μήνυμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ενώ παράλληλα θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση της δόσης.

«Η Ελλάδα πλήττεται και υποφέρει λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά και τόνισε ότι η χώρα πέτυχε τα μέγιστα αποτελέσματα σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υψηλή ανεργία που πλήττει τη χώρα και ιδιαίτερα τους νέους σε ποσοστό 55%, αλλά και στη βαθειά ύφεση η οποία αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, εξαιτίας της ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας της τελευταίας τριετίας καθώς και η παρατεταμένη ύφεση, διαφορετικά η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Τόνισε μάλιστα, ότι η χώρα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας την οποία θα μπορούσε να επαναφέρει το ΕΣΠΑ. Ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να ασκήσει πιέσεις» για μια πιο ακριβοδίκαιη κατανομή των κονδυλίων για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας βάζοντας το πρόγραμμα σε σωστό δρόμο, θα υπάρξει ροή επενδύσεων.

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει βιώσιμα σχέδια σε προγράμματα υποδομών που αξίζουν χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής. Επεσήμανε δε, ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα υπάρχει πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ και πως μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί «ζωντανό» το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι δημιουργείται ένα ελκυστικό κλίμα για τον επιχειρηματικό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BILD: Δόση – μαμούθ 44 δις ευρώ στην Ελλάδα – Δεν το διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

O oργισμένος διάλογος Γιουνκέρ Λανγκάρντ για το αστρονομικό ελληνικό χρέος

Και ο Σόιμπλε το βιολί του: μη ρεαλιστικός ο στόχος για την Ελλάδα

Έρχονται νέα μέτρα 6,4 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο-Διαβάστε πως μας δένουν χειροπόδαρα με ρήτρες και παγίδες στο νέο Μνημόνιο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε