Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Στουρνάρας: Υπάρχει plan B για την Ελλάδα, αλλά δεν το αποκαλύπτω

Στουρνάρας: Υπάρχει plan B για την Ελλάδα, αλλά δεν το αποκαλύπτω

Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά την εισηγήσή του στην κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τα κυπριακά υποκαταστήματα στη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πληροφόρησε πως έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σενάριο, που θα εξασφαλίζει τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά κριτήρια. Επίσης -πρόσθεσε- για όσο χρόνο χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. 

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: “Όσο παραμένουν κλειστές στην Κύπρο, οι τράπεζες θα παραμένουν και στην Αθήνα. Εύχομαι να μην είναι ακόμη για πολύ. Υπάρχει στην Ελλάδα plan b το οποίο δεν μπορώ να σας πω”.

Και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί να μένουν για πολύ ακόμη κλειστές οι τράπεζες. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός των επόμενων ωρών, όχι ημερών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει”.

Αναλυτικά ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τα εξής: 

“Ελπίζω να κάνουμε μια καλή συζήτηση σήμερα, για να καταλάβουμε ποια είναι η φύση του προβλήματος και τι λύσεις μπορούμε να προτείνουμε. 

1) Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την Κύπρο; 
Από το φθινόπωρο του 2011, συζητείται μεταξύ των Κυπριακών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο, μέσω προγράμματος οικονομικής στήριξης. Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει βασικά από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου. Το πρόβλημα είναι διαφορετικό από της Ελλάδας και πιο κοντά στο πρόβλημα της Ιρλανδίας. Στην Ελλάδα είχαμε ένα πρόβλημα στο δημόσιο τομέα το οποίο μεταδόθηκε στις τράπεζες, ενώ στην Κύπρο και την Ιρλανδία ένα διαφορετικό πρόβλημα. Ξεκίνησε από τις τράπεζες και μεταδίδεται στο δημόσιο τομέα, ο οποίος καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. 

Η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Το Εθνικό Προϊόν της Κύπρου είναι περίπου 18 δισ. ευρώ, δέκα φορές λιγότερο από της Ελλάδας. Επομένως χρειάζεται 100% πόρους ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και αναχρηματοδότησης δημοσίου χρέους- λίγο λιγότερο απ΄ ό,τι χρειάστηκε η Ελλάδα. Εμείς πήραμε 230 δισ. ευρώ από τις δύο δανειακές συμβάσεις. Χονδρικά τα νούμερα είναι αναλογικά εάν λάβει κανείς υπόψη πόσο μικρότερο είναι το ΑΕΠ της Κύπρου από της Ελλάδας. Το Eurogroup και το IMF συμφωνούν να συνεισφέρουν 10 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση το πρόγραμμα να εξασφαλίσει βιωσιμότητα χρέους. Συνεπώς, η συμβολή της Κύπρου θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 7 δισ. ευρώ περίπου. 

2) Πώς θα μπορούσαν να βρεθούν τα 7 δισ. ευρώ; 
Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Eurogroup. Στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, υπήρξε τελικά συναινετική πρόταση, στην οποία όλοι συμφωνήσαμε, για εύρεση των 5,8 δισ. ευρώ με «δασμό» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ 6,75% και σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 9,9%. Η λύση αυτή έγινε δεκτή και από την Κύπρο. 

Για προηγούμενες προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το αφορολόγητο για τις μέχρι 100.000 καταθέσεις δεν είχε βρεθεί συμφωνία και γι’αυτό καταλήξαμε στην τελική συμβιβαστική πρόταση. 

Η Ελλάδα στη συνάντηση αυτή, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της με την Κύπρο. Είπε, ότι παρά τα προβλήματά της, μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες, με μόνο όρο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο χρέος. 
Ήδη ελληνικές τράπεζες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. 

Τονίζω ότι στην τελική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συνετάχθη με την συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε και έγινε δεκτή από την Κύπρο. 

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι σχετικά με το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων των 7 δισ. ευρώ για το κυπριακό πρόγραμμα, η Ελλάδα τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μέγιστης δυνατής ευελιξίας της Κύπρου, να αφήσουμε την Κύπρο να επιλέξει αυτή πώς θα βρει τα 7 δισ. ευρώ. 

3) Στο Eurogroup, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, την προηγούμενη Κυριακή, δόθηκε ευελιξία στην Κύπρο να θέσει τους δασμούς που αυτή επιθυμεί, και διατυπώθηκε η ευχή να αφήσει αδασμολόγητο το ποσό των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. 

4) Ποια είναι τα προβλήματα σήμερα; 
Από όλες τις αναλύσεις προκύπτει ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο, αν δανεισθεί πάνω από 10 δισ. Ευρώ. Επομένως τα 7 δισ. ευρώ που λείπουν, μέχρι να συμπληρωθεί το «πακέτο» των 17 δισ. ευρώ πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι. Αυτή η αριθμητική δίνει και το πλαίσιο της λύσης. 

5) Υπάρχει άλλη λύση; 
Αν είχαμε προχωρήσει σε βήματα μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γινόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτός όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα. 

Επίσης, όλες οι επιλογές προσπορισμού εσόδων, είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά της φορολογίας είναι περιορισμένες λόγω του μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα. Γι΄ αυτό και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν βρέθηκε άλλη λύση πέραν αυτής του δασμού πάνω στις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι περίπου 68 δισ. και το Εθνικό Προϊόν της είναι 18 δισ. ευρώ. 

6) Ποια είναι τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα για την Ελλάδα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; 
Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup. Όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο. Η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη. Απαιτείται από όλους σύνεση και νηφαλιότητα. Η Ελλάδα συμπαρίσταται και συνδράμει με κάθε μέσο την δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός. Με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δυσκολίες μας βοηθήσαμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο. Συμφωνούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο. 

Προς αυτό το σκοπό, βρίσκομαι και εγώ από την πλευρά μου, όλες αυτές τις μέρες, σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να εξεταστούν επιλογές, που θα διαφυλάξουν την σταθερότητα τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της ευρωζώνης. 

Όπως με πληροφόρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σενάριο, που θα εξασφαλίζει τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά κριτήρια. Επίσης, για όσο χρόνο χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. 

Η Κύπρος είναι μέρος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη. Τηρουμένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάνε όλες οι χώρες του Νότου, είναι βαθειά μου αντίληψη ότι η εμβάθυνση της ΟΝΕ περνάει από την πολύ σημαντική προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία στον πλεονασματικό Βορρά και στον ελλειμματικό Νότο, αφού η Ευρώπη έχει θεσπίσει πρώτα ένα πλαίσιο αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. 

Πολλοί θα αναρωτηθούν, υπάρχει σχέδιο B;  Σε αυτό το ερώτημα, χρειάστηκε πολλές φορές να απαντήσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, τουλάχιστον από τη στατιστική, ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντοτε βρέθηκαν λύσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Δεν θα πτωχεύσει η Κύπρος! Ποιός τα λέει αυτά;

Την αποπομπή του Στουρνάρα ζητά ο Καμμένος

Στουρνάρας: “Η ανακεφαλαιοποίηση θα βελτιώσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες”

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε