Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Στουρνάρας στην Εξεταστική: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

Στουρνάρας στην Εξεταστική: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

– Σκληρή επίθεση του Γιάννη Στουρνάρα στον προκάτοχό του στην ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο
– Δεν πήρε πρωτοβουλία για την εξυγίανση της Αττικής και το έκανα εγώ, είπε ο κ. Στουρνάρας
– Στο 25% τα κόκκινα δάνεια των ΜΜΕ, στο 45% όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
– Άγρια κόντρα με Κασιδιάρη – Ζήτησε να συλληφθεί ο κ. Στουρνάρας όταν αρνήθηκε να του απαντήσει
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Με δείκτη προστασίας ως προς το τραπεζικό σύστημα και τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην αντιμετώπιση της κρίσης, μετωπική επίθεση στον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο και αιχμές για τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν ελήφθησαν από το 2008, η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Μια συνεδρίαση που δεν απολείπεται από πολιτικούς διαξιφισμούς μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Επιτροπής.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην δανειοδότηση των ΜΜΕ, υποστήριξε πως είναι ο χαμηλότερο που έχουμε στους τομείς της οικονομίας και το ποσοστό των καταγγελμένων δανείων δεν είναι υψηλό. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα δάνεια στα ΜΜΕ είναι 1,3 δισ. Ευρώ και αυτά που είναι καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή καταγγελμένα ανέρχονται σε 317 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΤτΕ μέχρι τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, εξήγησε, ο μέσος όρος είναι στο 25%, όταν στους επαγγελματίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν το 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 59,9%, στις μεγάλες επιχιερήσεις στο 29,1% και στην ναυτιλία το 27%.

Το ποσό των 317 εκατ. ευρώ, πάντως προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή της Σπύρο Λάππα να του απαντά πως είναι δυνατόν να λέτε αυτό το ποσό και το στατιστικό στοιχείο όταν εμείς από τα στοιχεία που έχουμε ξέρουμε ότι τα δάνεια του ΔΟΛ, της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΑΛΤΕΡ φτανουν στα 670 εκατ. ευρώ δηλαδή στο ήμιση του συνολικού δανεισμού!

Ο διοικητής της ΤτΕ επέμεινε ότι τα δύο ΜΜΕ που έχουν πρόβλημα είναι ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε και τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ και λίγο το ΣΤΑΡ. Η παρατήρηση πάντως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου ότι ίσως δεν υπολογίζει τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ επειδή είναι στον εκκαθαριστή παρείχε μια εύλογη ίσως εξήγηση.

Η επίθεση σε Προβόπουλο

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην κριτική που του είχε ασκήσει ο προκάτοχός του Γιώργος Προβόπουλος για την παρέβαση της ΤτΕ στην Τράπεζα Αττικής αλλά και ότι ως υπουργός Οικονομικών τον είχε ενημερώσει για τα προβλήματα της εν λόγω τράπεζας, λέγοντας πως «ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ στην θέση του θα πρόσεχα πάρα πολύ στο τι λέω. Ο κ. Προβόπουλος ας θυμηθεί για το δικό του πόρισμα που έκλεισε την Proton Bank. Εμένα, ο κ. Προβόπουλος, έψαξα όλο το αρχείο μου και δεν βρήκα καμία επιστολή να μου είχε στείλει ως υπουργό Οικονομικών και ουδέποτε μου έστειλε για το γεγονός ότι στην Τράπεζα Αττικής ότι το ίδιο πρόσωπο κατείχε την θέση του προέδρου και θέση στο ΔΣ. Άλλωστε εγώ ως υπουργός Οικονομικών όπως και ο νυν δεν έχει την εποπτική λειτουργία. Αλλού θα το έστειλε… Και αυτό που έκανα εγώ ως διοικητής της ΤτΕ δεν το έκανε εκείνος…Η τράπεζα Αττικής πρέπει να εξυγιανθεί και η τράπεζα εξυγιαίνεται…»

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, έριξε μια βόμβα για το ποιοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν τα χρήματά τους από την Αττικής. Χαρακτηριστικά είπε με νόημα: «να σας πως και κάτι άλλο, ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δεν ήταν ιδιώτες φορείς ήταν εκείνοι που τα απέσυραν… Δημόσιοι φορείς ήταν… » χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η Τράπεζα Αττικής έπρεπε να διορθώσει την πορεία της και αυτό έκανε. Για δε την δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα και τα δάνεια που έλαβε από την εν λόγω τράπεζα είπε πως εμείς «δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά τους ομίλους, όπως στην προκείμενη περίπτωση βλέπουμε τον «Τοξότη». Από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ότι η Τράπεζα συνολικά είχε αδυναμίες και υποτιμολογήσεις στο 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Δεν ακολουθούσε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλότερο σαν να ήταν η Microsoft…

Η κόντρα με Ηλία Κασιδιάρη

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» κατά την εξέταση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα από τον βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη αφού σε κάποιο σημείο ζήτησε την σύλληψή του. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ερωτηθείς από τον Ηλία Κασιδιάρη για την έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του για την δουλειά που είχε πάρει από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την καμπάνια της πρόσληψη του μαστού, χαρακτήρισε ως παράνομη την έφοδο των ελεγκτών που έκαναν επιτόπιος φορολογικό έλεγχο από αναρμόδια όργανα. Πήραν τα λογιστικά βιβλία… αυτό δεν πρέπει να μας κάνει υπερήφανους ως κράτος δικαίου… έχει γίνει αναφορά στον Άρειο Πάγο…»

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε πως δεν έγινε καμία ανάθεση, υπήρξε ένας διαγωνισμός που κερδήθηκε από την εταιρεία, έγινε πρίν εγώ υπουργοποιηθώ… ο διαγωνισμός έγινε το 2009 και το 2011 υπεγράφη η σύμβαση και εγώ έγινα υπουργός το 2012… στην συμμετοχή δεν ήταν μόνο η εταιρεία της συζύγου μου μετείχαν και άλλες εταιρείες ήταν μια ένωση εταιρειών…»

Στην επισήμανση του βουλευτή της ΧΑ πόσο νόμιμο είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ που φορά στην αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων να κάνει καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας απάντησε πως «και αντιμετώπιση νεοπλασμιών υπάγονται στις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Στην ερώτηση εάν η εταιρεία της συζύγου του πήρε και το 2012 την καμπάνια του ΕΟΦ κατά της πολυφαρμακείας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «ναι, αλλά και πάλι ήταν σε περίοδο που εγώ δεν είχα υπουργοποιηθεί» ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης αποκάλυψε και στην ένωση των εταιρείων που σχημάτισαν για να κερδηθεί αυτός ο διαγωνισμός μετείχε και η διαφημιστική εταιρεία του αδελφού του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιαδή Βαρβιτσιώτη κάτι που δεν το αρνήθηκε εξηγώντας πως « όλα συνέβησαν πριν γίνω Υπουργός. Η εταορεία της συζύγου μου μετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς του ΕΣΠΑ με άλλες πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις… Δεν ξέρω γιατί μπούκαραν οι εισαγγελείς…

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε