Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στουρνάρας στο CNN: Αν πιάσουμε τους στόχους, δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα (VIDEO)

Στουρνάρας στο CNN: Αν πιάσουμε τους στόχους, δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα (VIDEO)

Τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το 2013 και το 2014 θα είναι τα τελευταία. Αρκεί να εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CNN.

«Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα, είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα και αυτά που συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013 και το 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε αν και ο προϋπολογισμός του 2013 (όπως του 2012) έχει πλεόνασμα, τότε το 70% του κέρδους που θα έχει το κράτος, θα δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη.

«Αν… Όμως χρειάζεστε σταθερό πολιτικό περιβάλλον και δεν είναι σίγουρο πως υπάρχει» παρατήρησε η δημοσιογράφος, τονίζοντας στον Έλληνα υπουργό ότι δε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και το Grexit θα γίνει πραγματικότητα.

«Η πιθανότητα πια είναι πολύ μικρή» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με το ενδεχόμενο να εκδιωχθεί η χώρα μας από την ευρωζώνη. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι πολύ δυνατή. «Μιλάω με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. που στηρίζουν την κυβέρνηση) σχεδόν κάθε μέρα. Είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει. Ξέρουν ότι είναι προς το συμφέρον και των τριών να κρατήσει αυτή η κυβέρνηση», είπε.

«Είμαστε πιο ασφαλείς. Συνειδητοποιώ και θέλω να πω στους πολίτες ότι το 2013 θα ναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, είναι αλήθεια, αλλά σαφέστατα υπάρχει πια φως στην άκρη του τούνελ».

«Ποιος ήξερε, τι και πότε για τη λίστα Λάγκαρντ» είναι η επόμενη ερώτηση και ο Γιάννης Στουρνάρας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για απαντήσεις. «Αλλά δεν υπάρχει τόσο μυστήριο. Υπάρχει περισσότερο έλλειψη επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση (σ.σ. μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ) για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η οικονομία, και γι’ αυτό δίνουν τόση έμφαση στη λίστα Λαγκαρντ» λέει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι ανάλογη λίστα υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Αλλά εκεί δεν γίνεται τόση φασαρία όση εδώ. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τη λίστα Λαγκάρντ σαν άλλοθι γιατί δεν έχει προτάσεις να κάνει σε εμένα και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομίας».

Τελικά, τι έμαθε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους προκατόχους του; «Μαθαίνω από τα λάθη τους και δεν κοιτάζω πίσω. Προσπαθώ να κοιτάω το μέλλον. Έχω περιγράψει την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη, γι΄αυτό έχουμε απελευθερώσει πλέον σχεδόν κάθε αγορά, συμπεριλαμβανομένης μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πια είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει επιχείρηση στην Ελλάδα. «Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, έχουμε πια fast track διαδικασίες και προσπαθούμε να το απλοποιήσουμε περισσότερο», ενώ αναφερόμενο στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων λέει πως για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά… ασημικά από χώρες της Δύσης, υπάρχει από τη Ρωσία και την Κίνα ή την Τουρκία. Σε ερώτηση αν η τελευταία θα είναι πρόβλημα, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει: «όχι, καθόλου. Δεν πιστεύω στην παγκοσμιοποίηση a la carte»

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟ CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας:”Τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Αντώνη Σαμαρά”

Στουρνάρας: Ούτε εγώ έπαιρνα απόδειξη

Στυλιανίδης κατά Στουρνάρα για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα σκάφη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε