Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο ανακοίνωσε ο Σαμαράς – Το Newsit στο συνέδριο της ΝΔ

(ΦΩΤΟ NEWSIT)
(ΦΩΤΟ NEWSIT)

«Περιπλανώμενο ταξιδιώτη» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στο 8ο Συνέδριο της ΝΔ. Ανακοίνωσε στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο. Καταχειροκροτήθηκε ο Κ. Καραμανλής.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του 8ου Συνεδρίου του κόμματος. «Το μνημόνιο δε σώζει την Ελλάδα, αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και ανακοίνωσε πως «η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις». 

«Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων» είναι κατά τον πρόεδρο της ΝΔ τα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει.

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα στο εσωκομματικό πεδίο, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Ντόρα Μπακογιάννη. «τέλος στην εσωστρέφεια, τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια».

Στα αξιοσημείωτα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου η υποδοχή της οποίας έτυχε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε με ασπασμό τον προκάτοχό του, οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκατσε μερικές θέσεις πιο πέρα από τον πρώην πρωθυπουργό. Δείτε το βίντεο

Μια νέα πορεία η οποία συνοδεύεται από βαθιές αλλαγές, ώστε η καινούργια ΝΔ να ανοίξει τον δρόμο στην νέα μεταπολίτευση ξεκινά με το Συνέδριο εκτίμησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που δεν έκρυψε την αισιοδοξία πως σύντομα η ΝΔ θα γίνει ξανά κυβερνών κόμμα.

«Για να φθάσουμε εδώ χρειάστηκε να συγκρουστούμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις, καθώς και με παθογένειες που μας οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική συντριβή. Βάζουμε τα θεμέλια για μια παράταξη, χωρίς κλειστές πόρτες, για ένα ανοιχτό κόμμα».

«Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, το οποίο δεν διστάσαμε να αναλάβουμε», είπε αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κατάφερε με την πολιτική της να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση δανεισμού και κοινωνικής απαξίωσης, που εκθέτει την Ελλάδα στον κόσμο και πλήττει τη διεθνή της εικόνα».

Οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της ΝΔ ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της «καινούργιας ΝΔ».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παρόλο που είχε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχει.
Ο Βύρων Πολύδωρας
Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος . Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.
19:05 Γεμίζει σιγά σιγά το κλειστό του τάε κβο ντο - ΦΩΤΟ NEWSIT
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.
19:00 Σύνεδροι συγκεντρωμένοι περιμένουν να ακούσουν τον Αντώνη Σαμαρά - ΦΩΤΟ NEWSIT

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
Μάχη όμως θα δοθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά κυκλοφορούν λίστες «εκλεκτών» προς σταυροδότηση μεταξύ των οποίων παλιά στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης αλλά και μέλη που συμμετείχαν στο «Δίκτυο 21». Και ενώ οι μητσοτακικοί δεν έδωσαν τη μάχη του συνεδρίου αφού θα ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο δικό της εγχείρημα και όπως αποκάλυψε το Newsit δεν θα κάνουν κάποια κίνηση στο Συνέδριο, οι καραμανλικοί σύνεδροι θα θελήσουν να βγάλουν τους δικούς τους στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Πιο σκληρή είναι η παρασκηνιακή μάχη μέσω διαρροών στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την θέση του γραμματέα του κόμματος. Έτσι προβάλλονται ως φαβορί οι δύο καραμανλικοί κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος που έχουν περιορισμένες πιθανότητες ενώ υποβαθμίζεται η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Μαρκόπουλου που είναι ο πιο κοντινός και έμπιστος στον κ. Σαμαρά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26.06.10

    * 10.00 – 14.00 Αρένα Σταδίου
      Θέμα: Οργανωτικά – Καταστατικές Αλλαγές
    * 10.00 – 13.45 Προθερμαντήριο Σταδίου
      Θέμα: Γενικές Πολιτικές Προγραμματικές Θέσεις
    * 14.00 Εισήγηση Προέδρου Οργαν. Επιτροπής Συνεδρίου
      Έγκριση Καταστατικών Αλλαγών (Αρένα Σταδίου)
    * 14.30 – 19.30 Προθερμαντήριο Σταδίου (συνέχιση εργασιών)
      Θέμα: Γενικές Πολιτικές Προγραμματικές Θέσεις
    * 14.30 – 19.30 Αρένα Σταδίου
      Τοποθετήσεις Συνέδρων

ΚΥΡΙΑΚΗ 27.06.10

    * 10.00 – 13.20 Αρένα Σταδίου
      Τοποθετήσεις Συνέδρων
    * 13.20 Εισήγηση Προέδρου Οργαν. Επιτροπής Συνεδρίου
      Έγκριση Πολιτικών Προγραμματικών Θέσεων (Αρένα Σταδίου)
    * 13.30 Ομιλία Προέδρου Ν.Δ.
    * 14.00 – 18.30 Εκλογή Μελών Κεντρικής Επιτροπής 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Μεγάλη Δημοσκόπηση Newsit: Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό – Μπακογιάννη 9,1%, Κουβέλης 5,9% 
Σαμαράς: «Η Ελλάδα θέλει ηγέτη όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε