Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Σχόλιο Γ. Λοβέρδου για τη Σύνοδο Κορυφής

Γιάννης Λοβέρδος
Γιάννης Λοβέρδος

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μας αιφνιδίασε.

Ενώ περιμέναμε ότι θα μας προετοίμαζε για άμεσα σκληρά μέτρα, που θα έπλητταν όλους μας και μισθωτούς και συνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι δεν θα θιγούν τα εισοδήματα τους, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ. 

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση επεκράτησε η γραμμή εκείνων, που ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις πιέσεις των Βρυξελλών και των αγορών αλλά να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πάση θυσία. Αυτό ακούγεται αρχικά θετικό. Αλλά είναι υπεύθυνο; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Και δεν μπορεί να απαντηθεί άμεσα. Θα κριθεί στο προσεχές διάστημα, από τον Φεβρουάριο κι έπειτα και θα εξαρτηθεί από τον δανεισμό, την ευχέρεια του και το κόστος του. Θα κριθεί από την υποδοχή, που θα έχει μέσα στον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από τις αγορές το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Και τούτο διότι αυτό, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να ακούγεται ευχάριστο αλλά δεν είναι απαραίτητα και χρήσιμο. Μας είπε λοιπόν σε μια αποστροφή του λόγου του: «Τα μέτρα, που θα λάβουμε θα πονέσουν αλλά θα πονέσουν εκείνους, που πρέπει».

Ποιοι είναι όμως αυτοί. Προφανώς, όπως είπε, δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Είναι οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, είναι οι προμηθευτές του Δημοσίου, όλοι εκείνοι, που δεν πληρώνουν φόρους και κυρίως αυτοί, που διαφθείρονται εις βάρος του Δημοσίου; Μάλλον, διότι μας είπε ότι δεν θα ανεχθεί την συνέχιση αυτού του συστήματος της ανομίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Κι υποσχέθηκε, ότι όλα αυτά θα τα θεραπεύσει. Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Αλλά από ωραία και παχιά λόγια έχουμε χορτάσει. Κι ας μην ξεχνιόμαστε, όλα αυτά, που υπόσχεται ότι θα πράξει ο πρωθυπουργός τα έχουμε ακούσει και ξανακούσει εδώ και χρόνια, από την εποχή του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου κι από όλες τις κυβερνήσεις αλλά επί της ουσίας δεν είδαμε αποτέλεσμα.

Αντίθετα, από το 1981 κι έπειτα κι η διαφθορά κι η φοροδιαφυγή κι η εισφοροδιαφυγή γίνονται χειρότερες χρόνο με τον χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πετύχει εκεί που απέτυχαν ο πατέρας του κι οι άλλοι. Αλλά επιτρέψτε μας να είμαστε λίαν επιφυλακτικοί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε