Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σχόλιο για το αποτέλεσμα στη ΝΔ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήσαμε

για το Newsit στις 17 Νοεμβρίου, εκτιμούσα ότι: «η εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ, είναι κυρίως θέμα της δυναμικής που αναπτύσσεται στη βάση, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος».
 
Η δυναμική αυτή, επέβαλε την αλλαγή του τρόπου εκλογής με τη συμμετοχή της βάσης, ξεπέρασε τις όποιες τοποθετήσεις στελεχών και τις στρατηγικές επικοινωνίας, οδήγησε περίπου 700.000 πολίτες στις κάλπες και ανέδειξε τον Αντώνη Σαμαρά – με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων – ως τον  7ο πρόεδρο της ΝΔ.

Η εξέλιξη δεν είναι απλώς εντυπωσιακή. Είναι (για τα δεδομένα της ΝΔ) επαναστατική. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που μέχρι σήμερα δεν είχαν ρόλο και λόγο στην εκλογή αρχηγού αλλά και στη λειτουργία του κόμματος, έδωσαν στον κ. Σαμαρά μια καθαρή νίκη αλλά και μία καθαρή εντολή.

Εντολή για διαφορετική, ανοικτή και συμμετοχική,  λειτουργία του κόμματος.  Αφού αποδοκίμασαν λογικές παρέας και πρακτικές μηχανισμών, τις οποίες απέδωσαν πολύ περισσότερο στην κ. Μπακογιάννη.

Εντολή για άλλη, κοινωνική και φιλολαϊκή, πολιτική. Αφού αποδοκίμασαν όψεις της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, για τις οποίες θεώρησαν πολύ περισσότερο συνυπεύθυνη την κ. Μπακογιάννη.      

Εντολή για διαφορετικό ύφος και ήθος. Αφού αποδοκίμασαν συμπεριφορές  και στάσεις που τους πλήγωσαν και αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο της βαριάς ήττας της 4ης Οκτωβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά είναι ασφαλώς να κάνει πράξη την εντολή αυτή. Οι 700.000 ψηφοφόροι που τον ανέδειξαν μεγάλο νικητή, αποτελούν ισχυρή βάση και κινητήρια δύναμη για να το πετύχει.

Κώστας Παναγόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος Alco

Υ.Γ. 1
Στους νικητές της χθεσινής ημέρας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που κέρδισε την προτίμηση πολύ σημαντικού ποσοστού νεοδημοκρατών.

Υ.Γ. 2
Απολύτως θετική και άξια επαίνου η δήλωση της κ. Μπακογιάννη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί επιβεβαίωση της ότι η αξία του ηττημένου προσδιορίζει το μέγεθος της επιτυχίας του νικητή.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε