Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συλλυπητήρια και θλίψη των κομμάτων για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα συλλυπητήρια και τη βαθιά θλίψη τους για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα.

«Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, την ημέρα του εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, συνιστά ευθεία επίθεση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, του Διαφωτισμού και της νεωτερικότητας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τούτες τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αναγκαίο να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και να απομονώσουν τις δυνάμεις που ποντάρουν στο μίσος και επιδιώκουν την εθνική περιχαράκωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο δεκάδων ανυποψίαστων πολιτών, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλικής Επανάστασης», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Πρόκειται για απίστευτης βαρβαρότητας τρομοκρατικό χτύπημα στις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού και του δυτικού πολιτισμού, μία επίθεση κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου και καταλήγει: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον γαλλικό λαό».

Την οδύνη και τη θλίψη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζοντας την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκομένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη. «Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας, συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η πρόκληση της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με ανάρτηση στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε την τρομοκρατική ενέργεια τονίζοντας ότι:
«Η κοσμοπολίτικη Νίκαια δεν ήταν πάντα Γαλλία. Την ιδρύσανε Έλληνες, την κατέκτησαν Γότθοι, την κυβέρνησαν Ιταλοί μέχρι που την πήραν οι Γάλλοι το 1860. “Μεγαλώνοντας” πήρε όλες τις αξίες του ελεύθερου κόσμου. Τη χαρά, τη δημιουργία, την αγάπη, την ανεκτικότητα, την ανεξιθρησκεία, τη συνύπαρξη. Αυτές τις αξίες γιόρταζαν οι άνθρωποι χθες. Στην “Promenade des Anglais”, την Προκυμαία των Άγγλων – κοσμοπολίτικο όνομα και αυτό – γιόρταζαν τη μέρα που η Επανάσταση έκανε τους υπήκοους πολίτες.
Αλλά αυτές τις γιορτές δεν τις αντέχουν οι φανατικοί. Στο σκοτεινό τους κόσμο η χαρά είναι συνδυασμένη με τον θάνατο. Και άλλο δρόμο δεν έχουμε από το να τους πολεμήσουμε, χωρίς έλεος και χωρίς αστερίσκους». Μάλιστα δημοσιεύσε ανάρτηση του Γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Αζαναβισιούς, μετά το χτύπημα στο Παρίσι το Νοέμβριο, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο στόχος σας. Οι απλές μας αξίες. Αξίες που κάνουν τη ζωή να φαίνεται όπως είναι. Ατελή βέβαια, με τις αδικίες της. Αλλά είναι οι αξίες που μας κάνουν να ζούμε με αξιοπρέπεια όσο μπορούμε. (…) Εσείς όμως δε θα κερδίσετε. Και εμείς θα συνεχίσουμε να ερωτευόμαστε, να πίνουμε, να τρώμε μαζί το βράδυ και να θυμόμαστε αυτούς που πέθαναν».

Τo KKE, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα δολοφονική επίθεση, και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό. «Κι αυτό το χτύπημα πραγματοποιείται στο έδαφος της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων. Οι δε πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, για ενίσχυση των στρατιωτικών επεμβάσεων, με επίκεντρο τη Λιβύη, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με αναβαθμισμένη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”.

Η πείρα που έχει συσσωρευτεί, τονίζει ότι τέτοια χτυπήματα χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση των λαών, την ενίσχυση της καταστολής και της ξενοφοβίας, την επιδίωξη χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί η αγωνιστική ετοιμότητα και η επαγρύπνηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα επικίνδυνα σχέδια και τους πολυπλόκαμους εγκληματικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σε βάρος των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημειώνοντας ότι η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό.
«Οι τρομοκράτες-εγκληματίες είχαν προφανή στόχο να πλήξουν για άλλη μία φορά τον πυρήνα της δημοκρατίας μας», είπε και επεσήμανε ότι το τρομοκρατικό χτύπημα έγινε ανήμερα του εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης.
«Αυτό το σύστημα επιχειρείται σήμερα να πληγεί. Για αυτό πρέπει να δώσουμε μάχη για να διασφαλισθούν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου στην ασφάλεια και στην ελευθερία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πετύχουν το στόχο τους οι τρομοκράτες της επίθεσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσουν οι εθνικιστικές φωνές. Η δημοκρατική Ευρώπη πρέπει συντονισμένα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στον γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας».

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην ειρηνική και φιλόξενη πόλη-κόσμημα της Μεσογείου, τη Νίκαια της Γαλλίας. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την αλληλεγγύη στις οικογένειες και τους οικείους των αδικοχαμένων. Ο σκοτεινός παραλογισμός, η βαρβαρότητα και η τυφλή βία δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα κεκτημένα της Ευρώπης, τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, που η ιστορία του ελληνικού και γαλλικού λαού έχουν σφυρηλατήσει. Στεκόμαστε δίπλα στο γαλλικό λαό στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει: “Καταδικάζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις νέες αποτρόπαιες δολοφονικές επιθέσεις στη Νίκαια. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και όλο το γαλλικό λαό.
Τώρα χρειάζεται, όσο ποτέ, να αποτραπεί ο κίνδυνος, η τραγωδία στη Νίκαια να τροφοδοτήσει κύματα αυταρχισμού και ξενοφοβίας, περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και, πολύ περισσότερο, νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και επεμβάσεις.
Η απάντηση στη νέα τραγωδία στη Γαλλία πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τις πανανθρώπινες αξίες και τολμηρές συντονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου, τη δημοκρατική ομαλοποίηση και σταθεροποίηση, καθώς και δίκαιες πολιτικές ρυθμίσεις στην Συρία, όλη τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε