Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνεί η Cosco με τις αλλαγές μετά το αλαλούμ με Δρίτσα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά από δύο ώρες διακοπή ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση και ψήφιση της Κύρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, να καταθέτει, με την μέθοδο των νομοθετικών βελτιώσεων, σειρά αλλαγών προκειμένου να αποφευχθεί την τελευταία στιγμή το ναυάγιο με την κινέζικη εταιρεία. Είχε προηγηθεί η πλήρης κάλυψή του από την Όλγα Γεροβασίλη, μετά τον… πυρετό που είχε προκληθεί γύρω από τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επέρχεται, με τη σύμφωνη γνώμη των Κινέζων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, που νωρίτερα είχε αποδώσει την ευθύνη στην γενική γραμματεία της Κυβέρνησης για τις «αλλαγές» που έγιναν στο νομοθετικό κείμενο που ήρθε στην Βουλή σε σχέση με την συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Cosco με το ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε 6 + 8 προσθήκες – αλλαγές και ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ

Τελικά… ανάληψη ευθύνης από Δρίτσα!

Ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας, μάλιστα, θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις κατά του Μαξίμου που ο ίδιος δημιούργησε «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την γενική γραμματεία της Κυβέρνησης για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του νομοσχεδίου λέγοντας πως «αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ» και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κατέγραφαν αυτή την αναφορά του, κάλεσε την αίθουσα «να αντισταθεί σε αυτή την αθλιότητα και να μην ανέχεται αυτή την αγυρτεία από όπου και εάν προέρχεται και να μην αφήνουμε το μιντιακό σύστημα να δημιουργεί εντυπώσεις και παραπληροφόρηση…».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Κινέζοι της Cosco φέρονται να είναι σύμφωνοι με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση

Ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση… Οι δικές μας αλλαγές ήταν για την καλό τρόπο νομοθέτησης… Προχωρήσαμε σε αυτές τις αλλαγές για να γίνει καλύτερη στην λειτουργικότητα και στην πράξη η σύμβαση αυτή… Οφείλω να διαβεβαιώσω ότι δεν είχε γίνει καμία ουσιώδης αλλαγή, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση παραβίαση συμφωνηθέντων, η σύμβαση έχει γίνει αποδεκτή όπως ήταν» και υποστήρισε πως οι αντιδράσεις της Cosco υπήρξαν ίσως από «μια υπερβολική νομική κάλυψη και εξασφάλιση που οι νομικοί της θέλησαν να υπάρξουν σε κάποιους λεπτούς νομικούς όρους….».

Ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας επιτέθηκε και στην Αντιπολίτευση για τις αντιδράσεις της λέγοντας ότι «από την στιγμή που γεννήθηκαν αυτές οι διαφωνίες του παραχωρησιούχου εσείς σπεύσατε να το αξιοποιήσετε αυτό για να αναδείξετε μια δήθεν αναξιοπιστία της Κυβέρνησης ή σενάρια ότι υπονομεύεται το κύρος της χώρας, όταν θα έπρεπε να δείτε πιο σοβαρά τα κείμενα».

Αυτά τα ζητήματα, είπε «δεν είναι άσπρο- μαύρο. Εμείς σεβόμαστε τον παραχωρησιούχο και την φίλη χώρα και δεν έχουμε καμία αντίρρηση να εξαντλήσουμε την καλή μας πίστη για να μην τρωθεί η εικόνα της χώρας και η επένδυση…».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, μάλιστα, προσπάθησε να δικαιολογήσει και την πολιτική αναντιστοιχία με όσα ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε κατά αυτής της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ λέγοντας πως αυτή η συμφωνία «δεν είναι αλλαγή πλεύσης… Είναι μια σχεδόν καταναγκαστική προσαρμογή… Αλλά τιμώντας την ευθύνη της εντολής που έχουμε πάρει από τον λαό προχωράμε σε αυτή τη συμφωνία και όχι για να διατηρήσουμε καρέκλες… Κάτι που μας κατηγορούν όσοι κρίνουν εξ ιδιών… ».

Νωρίτερα υπήρξε… κάλυψη

Πριν τις αλλαγές πάντως, με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, αφού επικαλούμενη όσα είπε στην Βουλή νωρίτερα ο υπουργός δήλωσε: 

«Όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO, είναι επι ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

Την ίδια ώρα, ως «παντελώς αναληθείς» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τις πληροροφορίες που έχουν δει το φως το δημοσιότητας για δήθεν διάβημα διαμαρτυρίας του Κινέζου πρέσβη προς το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το ζήτημα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO.  «Από κινεζικής πλευράς ουδέν διάβημα διαμαρτυρίας έχει πραγματοποιηθεί», επεσήμανε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε