Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Συννεφιά 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συμφωνία για τα πρώτα 30 δισ. - Στις 12 Μαρτίου οι αποφάσεις

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.03.2012 | 07:20
Πρώτη δημοσίευση: 01.03.2012 | 07:18

Ακόμα και ο σκληρός με την Ελλάδα γερμανός υπουργός, κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει πριν τη σύνοδο πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά", δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά η απόφαση για την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα ληφθεί αργότερα.

Η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (...) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα", δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. 

Την ικανοποίησή του για τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα οικονομικής αρωγής στην Ελλάδα.

Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια κάτι που, όπως είπε, συνέβη σήμερα. Τόνισε επίσης ότι η προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες είναι εξαιρετικά δελεαστική.

Ειδικότερα ο Ε. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλιγκ τις κάτωθι πέντε συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλος.

«Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Γίναμε το... καλό παιδί; Χαμόγελα Μπαρόζο-Ρομπάι για την Ελλάδα

Είμαστε όλοι Έλληνες και για τον Μπαρόζο! (VIDEO)   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας