Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συμφωνία για τις προγραμματικές: Αλλαγή νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μηδέν απολύσεις στο Δημόσιο – Εκλογικός νόμος από τον Ιούνιο 2013

Συμφωνία για τις προγραμματικές: Αλλαγή νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μηδέν απολύσεις στο Δημόσιο – Εκλογικός νόμος από τον Ιούνιο 2013

– Το κείμενο των προγραμματικών θα συζητήσει την Πέμπτη με την τρόικα ο πρωθυπουργός
– Θα ζητείται να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη των πολιτών με περισσότερες δόσεις στις πληρωμές
– Αποφασίστηκε να μην υπάρξει περιφέρεια με πάνω από έξι έδρες
– Σίμος Κεδίκογλου: Ώριμο θέμα είναι να ζητήσουμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής

Στο τελικό κείμενο με τις θέσεις της κυβέρνησης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προχωρούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ), Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία βασικών θέσεων στα οποία έχουν κατ αρχή συμφωνήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί:

– Τα ζητήματα που αφορούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013.

– Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση ιθαγένειας. Δεν θα γίνεται αναφορά σε λαθρομετανάστευση αλλά θα μιλούν για παράνομη μετανάστευση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ισχύει αυτό που προβλέπει τώρα ο νόμος, δηλαδή ένα παιδί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με την γέννησή του, αλλά αυτό θα γίνεται αφού συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αφού απαρνηθεί την ιθαγένεια των γονιών του.

Σε επίπεδο πολιτικών αλλαγών το μόνο που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι το σπάσιμο των περιφερειών το οποίο όμως θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη. Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι θα μπει ένα είδος πλαφόν σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρχει περιφέρεια που να μην έχει πάνω από 6 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η Β Αθήνας που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια με 42 έδρες θα κατακερματισθεί.

Επίσης, η κυβέρνηση θα εμφανισθεί αμετακίνητη από την θέση καμμία απόλυση στο δημόσιο. Θα τονισθεί μάλιστα ότι οι απολύσεις δεν θα προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο νοικοκύρεμα του κράτους και θα αντιπροτείνουν κατάργηση δημόσιων φορέων και για τους υπαλλήλους ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας και μετατάξεις έπειτα από αξιολόγηση.

Θα ζητηθεί από την τρόικα να υπάρξει μια ελαστικότητα όσον αφορά τα φορολογικά βάρη των πολιτών. Δηλαδή, να υπάρξει μια πίστωση χρόνου προς τους φορολογούμενους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέχρι το τέλος του έτους ακόμα και με την μορφή περισσότερων δόσεων.

Στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις, «όπλο» της κυβέρνησης για να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Oι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και κυρίως την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ.

Γίνεται αναφορά και στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν για να επιστρέφουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό. Μοναδικός όρος θα είναι η αναδρομική φορολόγησή τους και θα διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 δήλωσε ότι προς το παρόν το μόνο ώριμο ζήτημα που θα τεθεί στην τρόικα είναι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε χαρακτηριστικά: “αυτήν τη στιγμή, ώριμο θέμα είναι εκείνο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής, το οποίο αλλάζει αμέσως», και σημείωσε: «Άλλο είναι όταν πρέπει να περικοπούν 6 δισ. ευρώ τον χρόνο κι άλλο 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πολλοί εκ των Ευρωπαίων εταίρων μας έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία. Πρέπει κι εμείς να καταβάλλουμε προσπάθεια να αλλάξουμε ειλικρινά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δε θα γίνει η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη – Ξεκινά η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές – Από Σεπτέμβρη κι αν… η επαναδιαπραγμάτευση

Έρχεται στην Ελλάδα ο… άνθρωπος του Όλι Ρεν

Οι 60 μέρες που θα κρίνουν το Μνημόνιο – Τι θα πει ο Σαμαράς στην τρόικα

Μόλις 35 δεν θα πάρουν το βουλευτικό αυτοκίνητο

Ευρωβουλευτές ιδρύουν τη νέα… Φιλική Εταιρία

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο – Ποιοι φεύγουν και πως μέχρι το 2015 – Όλο το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα

Λαγκάρντ: «Δεν έχω καμία διάθεση να διαπραγματευτώ με τους Έλληνες»

Λίστα με αποκρατικοποιήσεις δίνει την Πέμπτη στην Τρόικα ο Σαμαράς – Τι άλλο θα τους πει

Το απόγευμα της Παρασκευής οι προγραμματικές δηλώσεις

Με εντολή Σαμαρά τέλος οι αμειβόμενες επιτροπές υπουργείων – Ποιές είναι οι ειδικές γραμματείες που θα καταργηθούν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε