Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Συμφωνία στην Αθήνα, κυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο – Επικρατέστερος ο Παπαδήμος»

Η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου και το όνομα του Λουκά Παπαδήμου «παίζουν» περισσότερο στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας σε πτώχευση;» διερωτάται η Bild, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Αλλαγή της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται. Τη Δευτέρα νέα κυβέρνηση, εκλογές το συντομότερο, γράφει το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας. Η αλλαγή κυβέρνησης και κυρίως το γεγονός πως στη νέα κυβέρνηση δε θα μετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να περάσει τη θέση του.

«Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου παραδίδει το γραφείο του», γράφει το Spiegel.

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times, που έχουν ως πρώτο θέμα τους τις εξελίξεις και τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει το Bloomberg, ενώ το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times γράφει: «Η Ελλάδα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν ξανά για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός».

«Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα» λέει Μonde και “χρίζει” επικρατέστερους για την πρωθυπουργία Παπαδήμο και Βενιζέλο.

«Η Ευρώπη δίνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα», γράφει το Sky News, ενώ το BBC αναφέρει ότι «οι Έλληνες συμφωνούν για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου. Ο πολιορκημένος πρωθυπουργός συμφώνησε να παραιτηθεί και ο διάδοχος του θα καθοριστεί στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα». Και εδώ, επικρατέστερο όνομα για την πρωθυπουργία είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημειώνεται επίσης ότι τα ξημερώματα, ο υπουργός Οικονομικών και στελέχη της ΝΔ συμφώνησαν να γίνουν οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.
Οι Έλληνες περιμένουν το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση για την απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών, εξαιτίας –μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, που απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ως επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου φέρεται τον πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

«Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του» γράφει η Zeit-online.
Οι Έλληνες ηγέτες κατέληξαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας
«Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η αυστριακή Kurier, που επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά και αποθεώνει τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας. Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εγγυηθεί μια αυστηρή πολιτική περικοπών. Ο Σαμαράς θέλει να στηρίξει αυτή την πολιτική, υπολογίζει όμως να γίνουν γρήγορα πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση;» διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου. Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Η τελευταία πράξη του Παπανδρέου δείχνει μεγαλείο. Δεν είναι κολλημένος στην εξουσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα η απόφαση για τον νέο Πρωθυπουργό – Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου – Νέα κρίσιμη Συνάντηση Παπανδρέου Σαμαρά

Η ατζέντα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές

Τα 4 τηλεφωνήματα και οι 11 βουλευτές που μετέπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά

Ποιος είναι ο πιθανός νέος πρωθυπουργός

Το κρυφό σχέδιο του Γιώργου – Κυβέρνηση συνεργασίας και μετά εκλογές;

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε