Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: 8 ώρες για… γιαλαντζί κοινό ανακοινωθέν! Ικανοποίηση Τσίπρα που… μάζεψε υπογραφές – Η πρωτοφανής κίνηση Παυλόπουλου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν έβγαλε πουθενά, αφού το κοινό ανακοινωθέν μετατράπηκε σε κείμενο διαφωνιών
– Όσοι… απέμειναν προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη για να εκδοθεί ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας
– Το πρώτο… αίμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας που αποχώρησε μετά το “ναυάγιο” – Δεν υπέγραψε ούτε ο Βασίλης Λεβέντης μετά την απόρριψη του πάγιου αιτήματός του για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης
– Το… “αντάρτικο” της Φώφης Γεννηματά που καθυστέρησε την διαδικασία!
– Πηγές της ΝΔ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε σημαντικά αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
– Όλο το χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης: Ο καφέ φάκελος του Τσίπρα, τα γενέθλια του Μητσοτάκη και η αυστηρή… δίαιτα του Πάνου Καμμένου που αποδίδει καρπούς!

Σε μόλις πέντε λέξεις μπορεί να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα: Πολύ κακό για το τίποτα. Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ολόκληρες ώρες για να συμφωνήσουν στο… μίνιμουμ, στο ελάχιστο δηλαδή, όπως δήλωσε και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Παρόλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση που το Συμβούλιο κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν, μέσα στο οποίο αποτυπώνεται η εθνική στρατηγική στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, στη μείωση των ροών, στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των προσφύγων εντός ΕΕ, αλλά και στις συνέπειες που πρέπει να υπάρξουν για όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις των ηγετών και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΔΩ

Έτσι, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ενισχυμένος από την κοινή στάση των κομμάτων στην ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παρά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν νιώθει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αυτό αποδεικνύεται, όχι μόνο μέσα από τα θετικά σχόλια Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, αλλά και από τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αιχμή τη δημιουργία της διυπουργικής συντονιστικής επιτροπής και το επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι μέσα στο Συμβούλιο αποτυπώθηκαν και καταγράφηκαν συμμαχίες και ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων εμφανίστηκαν επί της ουσίας με μια ενιαία πολιτική γραμμή που στόχο είχε να πλήξει την εικόνα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Πάντως, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος από την αρχή της συζήτησης επιχείρησε να επιβάλει όρους και γλώσσα συναίνεσης και συνεννόησης και δεν ήταν τυχαία η κίνησή του να προκαλέσει ακόμα και ψηφοφορία -πράγμα πρωτοφανές για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών- για το αν πρέπει να συζητηθούν και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που έχουν σχέση με την πορεία της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την έκπληξή τους για την επιμονή τόσο του κυρίου Λεβέντη, όσο και της κυρίας Γεννηματά, να θέσουν ουσιαστικά ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι από την τελική έκβαση της συζήτησης φάνηκε ότι τα περισσότερα κόμματα στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν πολιτικές εξελίξεις -και ενδεχομένως προσφυγή σε πρόωρες εκλογές- καθώς προέχει η αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με σκοπό την έξοδο της Ελλάδας από την πολύπλευρη κρίση.

 

Το χρονικό
 

Οι πληροφορίες που είχε το newsit.gr για τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφεραν από νωρίς πως η συναίνεση έμοιαζε απίθανη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος που αποχώρησε στις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή πέντε ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Αυτό σήμαινε αυτόματα πως δεν θα εκδίδονταν κοινό ανακοινωθέν, αφού είχε αποσαφηνιστεί από όλες τις πλευρές πως αυτό θα γινόταν μόνο σε περίπτωση που συμφωνούσαν όλοι οι αρχηγοί.

Στην συνέχεια, όσοι απέμειναν προσπάθησαν να συμφωνήσουν έστω σε… όσα μπορούσαν, ούτως ώστε να εκδοθεί μία ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις υπογραφές τους. Αυτή που επίσης θα λείπει είναι και του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είχε θέσει -ξανά- το ζήτημα σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης κι εφόσον δεν εισακούστηκε, δεν θα υπογράψει.

Για την ακρίβεια όχι απλά δεν εισακούστηκε, αλλά όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, η μοναδική ψήφος υπέρ του αιτήματός της Ένωσης Κεντρώων, ήταν αυτή του προέδρου της… Κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο Δημ. Κουτσούμπας αποχωρώντας από την συνεδρίαση, αφού με αρκετό… φαρμάκι δήλωσε πως “η πάγια τακτική του κυρίου Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική“…

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μεγάλη ένταση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο E tv, μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του πρωθυπουργού.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε -σε έντονο ύφος μάλιστα- να συμπεριληφθεί στο (όποιο) κοινό ανακοινωθέν σαφής αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κέντρα κλειστού τύπου για την επαναπροώθηση και κυρίως για τους “παράνομους μετανάστες”, όπως συγκεκριμένα τους χαρακτήρισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε -επίσης σε εντονότατο ύφος- πως δεν μπορεί να κάνει εύκολα αυτόν τον διαχωρισμό και μάλιστα του υπενθύμισε τη συνθήκη της Γενεύης.

Στο σημείο εκείνο… επενέβη και η Φώφη Γεννηματά και είπε στον πρωθυπουργό πως “είσαι διστακτικός”, κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πλην φυσικά του Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και του εταίρου του Αλέξη Τσίπρα στην συγκυβέρνηση, Πάνου Καμμένου. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του απάντησε πως το θέμα αυτό έχει μεγάλες δυσκολίες…

Εδώ να σημειώσουμε πως μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν την συγκεκριμένη κόντρα. Χαρακτηριστικά τόνιζαν πως στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα και πως δεν υπήρξε διαφωνία, επισημαίνοντας ότι ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της ‘Α. Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Ο “πόλεμος” Γεννηματά – Τσίπρα και η πλευρά Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, έντονες αντιρρήσεις εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν, κάτι που έφερε νέα αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, λοιπόν, να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;» φέρεται να είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά μπλόκαρε για περίπου δύο ώρες την ολοκλήρωση του κειμένου, ζητώντας σαφή αναφορά για οικουμενική κυβέρνηση. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες μετέδωσε η ΕΡΤ, “ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη“. Πιο συγκεκριμένα από τη ΝΔ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε:

– Στην ανάγκη λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου
– Στον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών
– Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων

Σκληρή κριτική από Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, όπως αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Το… μαραθώνιο ρεπορτάζ κάλυψαν για το newsit.gr οι Μίλτος Σακελλάρης και Κώστας Στάμου
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτοργαφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε