Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Σαρκοζί,Μέρκελ και Κάμερον

Ευρωομόλογο ως ”αντίδοτο” στην κρίση προτείνουν οι ”φτωχές” χώρες της Ε.Ε,για αναδιάρθρωση χρεών,απώλεια δικαιώματος ψήφου και διαχείρισης κρατικής περιουσίας μιλούν οι Γερμανοί.
 

Ο Πρωθυπουργός από σήμερα θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα προεδρεύσει στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 
Η βασικότερη του όμως αποστολή είναι να πείσει πρώτα τον Σαρκοζί και μετά την Μέρκελ και τον Κάμερον για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου,ώστε να υπάρξει κεντρικός δανεισμός των χωρών της Ευρωζώνης,που με αυτόν τον τρόπο δεν θα ”σταγγαλίζονται” από ληστρικά επιτόκια.
 
Όμως ο στόχος του έλληνα πρωθυπουργού απέχει πάρα πολύ από τις επιδιώξεις του γαλλογερμανικού άξονα σχετικά με το νέο μηχανισμό διάσωσης.
 
Γιατί μπορεί οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης,με σύμμαχο τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να μιλάνε για ευρωομόλογο,οι Γερμανοί όμως μόνο σπυράκια δεν βγάζουν σε τέτοιο ενδεχόμενο,αφού ολοένα και σκληραίνουν τη στάση τους έναντι των δημοσιονομικά απείθαρχων κρατών.
 
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα καταθέσει αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο Eurogroup πρόταση για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει το 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προοπτική αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους για χώρες με χρόνιο πρόβλημα.

Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, οποιαδήποτε στήριξη προς χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνεται υπό «δρακόντειους» όρους, όπως είναι η απώλεια δικαιώματος ψήφου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η διαχείριση της κρατικής περιουσίας από την Ευρωζώνη.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε