Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνάντηση Παπαδήμου και Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου – Σκληρή κριτική των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα

– Τέσσερις χώρες ζήτησαν να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα της Ελλάδας
– ”Προσβλητική” και “οχι πολύ λογική” χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι την πρόταση για υποτελή Ελλάδα
– Γιούνκερ: Απαράδεκτη η γερμανική πρόταση
– Αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης απο τη Βρετανία που ξεμπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής

Το κλίμα είναι βαρύ για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής και αυτό το γνώριζε πολύ καλά και ο πρωθυπουργός πριν καν φτάσει στις Βρυξέλλες.

Η κριτική των ευρωπαίων ηγετών που δέχεται η Ελλάδα είναι κυρίως για την απουσία αποτελεσμάτων, δηλαδή στην αδυναμία της χώρας να βελτιώση την δημοσιονομική της εικόνα, ύστερα και από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό δίκτυο Bloomberg, ασκείται κριτική και για την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού, παρότι αρκετοί ηγέτες και υπουργοί της ΕΕ δηλώνουν αρνητικοί σε ένα τέτοιο θέμα.

Ύστερα από αίτημα της γερμανικής πλευράς θα υπάρξει τελικά συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής.

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να είπε οτι “η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής γιατί η τρόικα είναι ακόμα εκεί”, όμως οι πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες φαίνεται πως την διαψεύδουν. Όπως και οι δηλώσεις που έκανε λίγο πριν περάσει το κατώφλι της Συνόδου.

Αυτό εντείνεται γιατί τόσο η χώρα της αλλα και άλλες τρεις (Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο) ζητούν να γίνει έκτακτη συζήτηση σήμερα για την Ελλάδα, ώστε να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.

Η χώρα μας πάντως, καλείται να δώσει σκληρή μάχη, απέναντι στην πρόταση της Γερμανίας να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα. Αυτό, προκαλεί τις επικρίσεις των Ευρωπαίων, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να δηλώνει ότι “δεν είναι και πολύ λογική” και τον Αυστριακό καγκελάριο να την χαρακτηρίζει “προσβλητική”.

Πρέπει “να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο” τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε ο Ζαν Ασελμπορν στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι “λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της “.

Οι γερμανικές απειλές “κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση…Δεν είναι πολύ λογικό οι γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

“Στην πολιτική, κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός”, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια σύνοδο, προσθέτοντας: “Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση”.

Γιούνκερ: Απαράδεκτη η γερμανική πρόταση

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε  απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

“Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο”, δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να “εξατομικεύεται” η περίπτωση της Ελλάδας.”Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο”, όπως η δημοσιονομική εποπτεία, “όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα”, σημείωσε ο Γιούνκερ.

Τα “μαζεύουν” οι Γερμανοί

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η καγκελάριος.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε οτι “πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη”, προσθέτοντας οτι”όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα”.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια “συζήτηση εργασίας” για να “δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει”, στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου “όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα” στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες.

-Η πρώτη θα ήταν “να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους” επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν “ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

-Η δεύτερη επιλογή θα ήταν “να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης” για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “δεν βρίσκεται σε συζήτηση”.”Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε.

Συναντήσεις Παπαδήμου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο ενώ το μεσημέρι πριν απο την έναρξη της Συνόδου ο Πρωθυπουργός αναμένετο να γευματίσει με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Παπανδρέου: ‘Ή κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη»

«Δεν ξέρω αν είναι γερμανική ιδέα, υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό. Ή θα πορευτούμε δημοκρατικά και η κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις δημοσιονομικές και τις άλλες πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της επιτροπείας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Ξαφνική αλλαγή στάσης απο τη Βρετανία

Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η επίσημη υιοθέτηση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπει επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα.

Η Βρετανία που είχε εκφράσει την αντίθεσή της δεν προτίθεται στο στάδιο αυτό να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να φέρουν σε πέρας το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο BBC λίγο πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως «δεν έχουμε την πρόθεση να δράσουμε τώρα» και πρόσθεσε πως «επιφυλασσόμαστε συγκεκριμένα όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του Δικαστηρίου».

Διαβάστε
Στις Βρυξέλλες με τριπλό “όχι” στα τελεσίγραφα – Απειλούν με “κούρεμα” και νέο δάνειο οι εταίροι-δανειστές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε