Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η τριμερής συνάντηση ξεκίνησε στις 11.00 πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής .

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής , το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.

Τα ξημερώματα κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από το κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς θεωρούν ότι “κλείνει” η συζήτηση αποβολής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, ελληνική πλευρά είχε επιφυλάξεις και με παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status των συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου και τη νέα Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας.

Όπως εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει και δηλώνουν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε