Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνάντηση κορυφής Κίνας Ευρώπης για το ευρώ

Στο Πεκίνο η ηγεσία της Κίνας με την ”αφρόκρεμα” των ευρωπαίων τεχνοκρατών θα προσπαθήσουν να ”φρενάρουν” την εκρηκτική κρίση χρέους που γονατίζει την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Η Κίνα ανησυχεί για το γεγονός ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν, ενώ οι κινέζοι εξαγωγείς ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους.

Απέναντι στις ανησυχίες που προκαλεί στην Ευρώπη μία αυξημένη εξάρτησή της από την Κίνα, το χθεσινό κύριο άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας διαβεβαίωνε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση “να εξαγοράσει την Ευρώπη”.

“Η Κίνα όχι μόνο δεν έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να εξαγοράσει την Ευρώπη ή να ελέγξει την Ευρώπη, όπως ισχυρίζονται σε ορισμένες χώρες, αλλά επιπροσθέτως διάκειται θετικά απέναντι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το Α ως το Ω”, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του οργάνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επαναλαμβάνει τις δηλώσεις που έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην συνέχεια στο διάδοχο σχήμα, την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

“Η κρίση χρέους (στην ευρωζώνη) βρίσκεται στον δρόμο της επίλυσής της από τα μέλη της”, διαβεβαίωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι που δημοσιεύθηκε χθες στη Λαϊκή Ημερησία, στην οποία επισημαίνει ότι η Ευρώπη συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αγοράζοντας τα προϊόντα της.

Μία σινο-ευρωπαϊκή επιχειρηματική συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί επίσης σήμερα στο Πεκίνο με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

“Θα θέλαμε η Ευρώπη να μιλήσει στην Κίνα για τη νέα δυναμική των επιχειρήσεών της, η οποία θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς” στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου στην Κίνα Ντερκ Μουνς.

“Οι αγορές μας είναι ανοικτές και οι Κινέζοι έχουν πρόσβαση στις κυριότερες βιομηχανίες μας”, είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι προετοιμάζει σχέδιο νόμου κατά του κινεζικού προστατευτισμού στον τομέα των δημοσίων αγορών, θα συμμετάσχει επίσης στη σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε