Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συνεχίζεται το… «αντάρτικο» στο ΠΑΣΟΚ – Στο στόχαστρο ο Παπακωνσταντίνου

Συνεχίζεται το… «αντάρτικο» στο ΠΑΣΟΚ – Στο στόχαστρο ο Παπακωνσταντίνου

Αυτή τη φορά, βουλευτές της Κυβερνητικής παράταξης έβαλαν στο στόχαστρο το φορολογικό νομοσχέδιο, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να διασφαλίσει κανόνες φορολογικής δικαιοσύνης.

«Τα άκουσε» για άλλη μία φορά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική της, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Αφορμή στάθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και πρώτος το… χορό άνοιξε ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό, Δημήτρη Κουσελά να ξαναδεί το θέμα των ποινών στους παραβάτες, ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. «Αυστηροποίηση ναι, αλλά να μην πάμε στο άλλο άκρο και να καταλήξουμε να κυνηγάμε τον φουκαρά, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τους μεγάλους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Να δούμε τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που είναι ένα βήμα πριν από την πτώχευση» παρατήρησε η Αφροδίτη Παπαθανάση, ενώ ο Σπυροπάνος Μαργέλης τόνισε πως «δεν είναι όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν εξ επαγγέλματος απατεώνες και δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο ισοπεδωτικό τρόπο με εκείνους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά». Πιο «σφικτή διακυβέρνηση» ζήτησε ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δημήτρης Κουσελάς, απάντησε με νόημα…: «Κάποιοι θέλουν και πίτα ολόκληρη και σκύλο χορτάτο. ‘Η θα πρέπει να κόβουμε συνεχώς δαπάνες ή να αυξήσουμε τα έσοδα μέσω καταπολέμησης φοροδιαφυγής».
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, δηλώνοντας πως αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη «όχι με λόγια αλλά με έργα». «Το πάρτι των έξυπνων φοροφυγάδων σε βάρος των μόνιμων υποζυγίων, των συνεπών φορολογούμενων πρέπει να πάρει τέλος» τόνισε.

«Κάνουμε αποφασιστικό βήμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης, θα έχουμε και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουσελάς εξηγώντας ότι αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας η οποία αναμένεται να γίνει προς το τέλος του Φθινοπώρου.

Αναφερόμενος στην διάταξη με τις προτεινόμενες ποινές όσον αφορά στην μη καταβολή ΦΠΑ είπε, ότι η προβλεπόμενη ποινή για κάθε αδίκημα είναι ανάλογη της απαξίας και της επικινδυνότητας του αδικήματος.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος αναφέρθηκε σε καταγγελία υπαλλήλων του ΚΕΠΥΟ ότι δεν δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες των πολιτικών και των επιχειρηματιών και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, προκειμένου όπως είπε, «να μην υπάρχει η απειλή ότι κάτι κρύπτεται και συγκαλύπτεται». Κανονικά θα έπρεπε να επέμβει ήδη εισαγγελέας σχολίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου για να απαντήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή για απόκρυψη στοιχείων και ότι αν συνέβη κάτι τέτοιο, όποιοι έχουν στοιχεία να τα θέσουν υπόψη του Εισαγγελέα.

«Η αυστηρότητα των διατάξεών του, είναι αναντίστοιχη της οικονομικής συγκυρίας» παρατήρησαν νωρίτερα, κοινωνικοί φορείς. Συγκεκριμένα, την αντίθεση τους στο εν λόγω νομοσχέδιο εξέφρασαν οι: ΓΣΕΒΕΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών, Πανελλήνια Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Πανελλήνια Ομοσπονδία
Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών κ.α.
 
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. “Για δρακόντιες ποινές που οδηγούν σε πλήρη ποινικοποίηση» έκανε συγκεκριμένα λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τονίζοντας πως «οι διατάξεις διακρίνονται από ποινικό παραλογισμό, γιατί εξισώνουν την οικονομική αδυναμία με ποινές εφάμιλλες με ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε