Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνετε με το κράτος;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, όμως γεγονός πως το περίμενα περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερο αναλυτικό, ακόμα πιο πολύ αιχμηρό και προπαντός τολμηρό σε προτάσεις, σε ιδέες σε σχέδιο κυβερνητικό.

Αντ΄ αυτού ακούσαμε για αριστερούς δρόμους, για αριστερή για κοινωνικό κράτος με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για την αριστερά που από κυβερνητικές θέσεις αναζητά λύσεις μέσα στο τρικυμισμένο πέλαγος του νεοφιλελευθερισμού.
Σύμφωνοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, όμως γενικόλογες οι παρατηρήσεις, δεν είναι γενικές και συνθηματολογικές οι προσεγγίσεις;
Εγώ προσωπικά σύντροφοι περίμενα μία ριζική, αναλυτική και εξαντλητική συζήτηση για το κράτος. Το κεντρικό εργαλείο άσκησης πολιτικής. Του κράτος από το οποίο θα εξαρτηθεί κατά μέγιστο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος, του παράλληλου και του κανονικού, του κυβερνητικού σχεδίου, της προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση με αριστερό βηματισμό και ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, όπως εσείς λέτε.
Αλλά δυστυχώς δεν άκουσα σχεδόν τίποτα. Δεν άκουσα για την πάταξη της μικρής καθημερινής, η οποία όμως αθροιζόμενη γίνεται τεράστια, διαφθοράς, από το φακελάκι, το γρηγορόσημο, το λαδάκι. Δεν άκουσα για την ταλαιπωρία του πολίτη, την γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό που κρατάει τη χώρα στο βυθό και δεν επιτρέπει στην οικονομία να απογειωθεί, όπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν άκουσα για τη διαβρωτική, ανέντιμη, επικίνδυνη καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης, η οποία μόνο ως αριστερή εκδοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού τις συνέπειες υφίσταται ο πιο αδύναμος πολίτης.
Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν άκουσα τίποτα για την αξιοκρατία και την δίκαιη και εξαντλητική αξιολόγηση στο Δημόσιο τομέα..
Εκτός κι΄ αν θεωρείτε ότι αρκεί να καταλάβετε την κυβερνητική εξουσία για να αλλάξει και το κράτος, αν αρκεί να το επανδρώσετε με δικά σας στελέχη, ακόμα και το καταλάβετε για να ανατραπεί η κατάσταση.
Αν αυτή είναι η εκτίμησή σας, γρήγορα θα διαπιστώσετε πως το διεφθαρμένο κράτος θα σας φθείρει, θα σας διαβρώσει και ορισμένους δεν αποκλείεται να τους διαφθείρει κιόλας.
Αν πιστεύετε ότι με την ανάληψη της πολιτικής διαχείρισης έχετε εξασφαλίσει και την πραγματική εξουσία στο κράτος, γελιέστε σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτό το κράτος, ούτε εσείς, ούτε κανένας άλλος, ούτε πολύ περισσότερο η χώρα δεν πάει πουθενά. Δεν έχει μέλλον. Δεν έχει ελπίδα, ούτε προοπτική.
Αν δεν αλλάξετε, αν δεν γκρεμίσετε το διαφθορείο, αν δεν μεταρρυθμίσετε και δεν μετασχηματίσετε το κράτος με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του πολίτη και της κοινωνίας, θα αποτύχετε σύντροφοι είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε.
Πολύ περισσότερο αν αντιμετωπίσετε το κράτος σαν λάφυρο, σαν φέουδο εξυπηρέτησης κομματικών επιδιώξεων, δεν θα έχετε κάνει τίποτα περισσότερο από τους προκατόχους σας που οδήγησαν τη χώρα στη σκάλα το κακού, στα τάρταρα.
Γι΄ αυτά δεν είπατε σχεδόν τίποτα στο συνέδριο. Κι΄ αυτό με ανησυχεί σύντροφοι. Γιατί η μάχη με το κράτος, το τέρας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι η μητέρα των αριστερών μαχών και η μόνη που μπορεί να δώσει αριστερή απάντηση και διέξοδο στην κρίση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε