Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Θα γίνει τελικά η συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά με τον Κάρολο Παπούλια – Γ. Παπανδρέου: Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής στην κυβέρνηση συνεργασίας

– Μετά την αποψινή συνάντηση θα γίνει και νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου
– Α.Διαμαντοπούλου: “Ο πρωθυπουργός έθεσε την παραιτήση του προς τον ελληνικό λαό. Η επόμενη κίνηση ανήκει στον κ.Σαμαρά”
– Γ.Ραγκούσης: “Ο νέος πρωθυπουργός να είναι υψηλών προδιαγραφών”
– Δ. Ρέππας: Δεν μπορεί η ΝΔ να επιβάλλει τι θα γίνει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.
– Μεγάλες πιέσεις από την Ευρώπη – Ρεν: Αν δεν κάνετε κυβέρνηση έως το βράδυ θα βρεθείτε εκτός ευρώ!
 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολοκληρώθηκε στις 18:30 το υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός έφυγε από την Βουλή. Άγνωστο προς το παρόν το που πηγαίνει.
 
“Ελπίζω, θα δούμε” δήλωσε στη ΝΕΤ ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας από το υπουργικό για την συνάντηση που ζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο: “Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση παραδίδει την σκυτάλη σε μια άλλη κυβέρνηση στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής. Θα ήταν καλό να βρεθεί μάλιστα σήμερα η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός.”

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου φεύγοντας από το υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι ” σήμερα ο πρωθυπουργός έθεσε την παραίτηση του προς ελληνικό λαό και τώρα είναι η σειρά του Αντώνη Σαμαρά να δώσει κάτι και να κάνει την επόμενη κίνηση”.

Από την κυβέρνηση είχε διαρρεύσει ότι η προεδρία της Δημοκρατίας έχει επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο στις 19:05 ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ.Μιχαλάκης σε γραπτή ανακοίνωση του λέει ότι «Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».

Στις 18:45 έγινε γνωστό από την προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δεχθεί τους δύο προέδρους των κομμάτων όταν και οι δύο είναι έτοιμοι ακόμη και απόψε. Συμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει το βράδυ ενώ μετά την συνάντηση όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα γίνει νέο υπουργικό συμβούλιο.

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό από την προεδρία της Δημοκρατίας είχε λέχθει ότι ο πρόεδρος θα δεχόταν τους δύο προέδρους μόνο αν υπήρχε πρώτα συμφωνία μεταξύ τους.  “Θα πρέπει πρώτα να καταλήξετε οι δύο σας σε συμφωνία και μετά να έρθετε σε συνάντηση μαζί μου”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στις 17:05 ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να πάνε και οι δύο μαζί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός προχωράει στην κίνηση αυτή για να γίνουν όλα με θεσμικό τρόπο και να μην υπάρξουν διαρροές.

Γύρω στις 18:15 ήρθε και η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού:

«Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Σαμαρά σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ είναι ότι ο κ.Σαμαράς είπε πως αν τον καλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει. “Όσες φορές με έχει καλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω πάει”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λίγο αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε αυτός αλλά ούτε και η κυβέρνηση του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται  είπε ότι “πρώτα πρέπει να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης και μετά όλα τα άλλα”

Σε ότι αφορά το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το υπουργικό συμβούλιο υπήρξε διχογνωμία. Κάποιοι έλεγαν ότι πρέπει να είναι από την ΝΔ ενώ άλλοι έλεγαν όχι και πως θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με υψηλές προδιαγραφές.

Ο πρωθυπουργός φτάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όπως όλα δείχνουν ζούμε τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το θέμα είναι πότε και με ποιόν τρόπο ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την παραίτησή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργικό συμβούλιο αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει επισήμως ότι παραιτείται μόλις βρεθεί ο αντικαταστάτης στον οποίο θα συμφωνούν όλες οι πλευρές.

Αυτό εξάλλου είπε νωρίτερα και ο Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στη ΝΕΤ: οτι ο βασικός στόχος, η διάρκεια και ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να συμφωνηθούν, πριν την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι τα δυο κόμματα παρότι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει επικοινωνία, έχουν καταλήξει στα πρόσωπα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΣΙΜΟΙ

Την ίδια ώρα πάντως οι πιέσεις από την Ευρώπη είναι αφόρητες. Ήδη ο επίτροπος Όλι Ρεν με δήλωσή του είπε ξεκάθαρα: “Αν δεν κάνετε κυβέρνηση μέχρι το βράδυ θα βρεθείτε εκτός ευρώ!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝ

Τα παζάρια πάντως συνεχίζονται. Και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν το ομολογούν, αλλά και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πριν το υπουργικό έγινε συνάντηση Βενιζέλου – Λοβέρδου εκτός Βουλής.

Νωρίτερα, βουλευτές και από τα 2 κόμματα δήλωναν στο Νewsit ότι μέχρι να ανοίξει το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ θα έχουμε νέα κυβέρνηση.

Και αυτό έγινε ακόμη πιο σίγουρο μετά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έξω από το προεδρικό Μέγαρο ότι περιμένει την παραίτηση του πρωθυπουργού και αυτός θα βοηθήση στην λύση.

Αρκετοί λένε πως από αύριο θα αρχίσουμε να μιλάμε και για ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

“Εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, στη ΝΕΤ.

    Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνησε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει το μεσημέρι κανονική συνεδρίαση και όχι άτυπη όπως αρχικά είχε λεχθεί. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσει τις διαδικασίες και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

 
Αύριο μάλιστα ο κ.Βενιζέλος θα πρέπει να αναχωρήσει για το Eurogroup και αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν όντως θα πάει. Πάντως κάποιος πρέπει να μας εκπροσωπήσει.
Βουλευτές της ΝΔ προς Σαμαρά: “Πες ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ – ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ “ΑΔΕΛΦΟ” ΚΟΜΜΑ

Η ώρα της εθνικής ευθύνης για τον Αντώνη Σαμαρά

Οι εκλογές τον Δεκέμβρη μας στέλνουν στη δραχμή;

Ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές τους στρατηγικές

Βυθίζετε τη Χώρα

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης – Πάει στον Πρόεδρο για κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα γίνει ποτέ – Άρα μένει πρωθυπουργός

Και τώρα τι θα κάνουν όλοι εκείνοι που του ζητούσαν να φύγει;

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης – Πάει στον Πρόεδρο για κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα γίνει ποτέ – Άρα μένει πρωθυπουργός

Τα σενάρια που ήθελαν τον Βενιζέλο πρωθυπουργό

Γιατί δεν μπορεί να “περπατήσει” μια κυβέρνηση συνεργασίας

Γιατί τελικά μίλησε στην… ώρα του

Βενιζέλος: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 153 ψήφους

Σαμαράς: “Γιατί απορρίπτω την κυβέρνηση συνεργασίας”

Θυμηθείτε τι έλεγαν για τον Παπανδρέου πριν τον ψηφίσουν

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε