Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θέλουν και τα… ρέστα μας – 25% μειώσεις απαιτεί η τρόικα

Θέλουν και τα… ρέστα μας – 25% μειώσεις απαιτεί η τρόικα

– Τέσσερις ώρες κράτησε η σκληρή διαπραγμάτευση Βενιζέλου, Κουτρουμάνη-Τρόικας
– Σήμερα ενημερώνονται Παπαδήμος και αρχηγοί κομμάτων
– Αν θέλετε δώρα μειώστε 40% του μισθούς είπαν οι τροϊκανοί

Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία ξεκίνησε περί τις 8:00 η ώρα το βράδυ της Πέμπτης.
.
Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Για τους κοινωνικούς εταίρους πάντως η προστασία των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν κοινό μέτωπο.

Kατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΕΒ συμφωνήθηκε επίσης να καταγραφούν όλα τα σημεία της συμφωνίας αλλά και οι διαφωνίες, σε κοινή επιστολή την οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες των φορέων θα διαμορφώσουν το ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα.

Ταύτιση απόψεων εκφράστηκε στο θέμα, που τέθηκε από τη ΓΣΕΕ, να μην υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της «μετενέργειας», της επέκτασης δηλαδή της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν κατ’ αρχήν με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όμως δεν υπήρξε για το θέμα αυτό διαπραγμάτευση και θα συνεχιστεί η συζήτηση με την κυβέρνηση, γιατί διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ συμφώνησαν, επίσης, να ζητήσουν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα νομοθετηθούν.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν το «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Ιούλιο και την αναθεώρηση των ωριμάνσεων (τριετιών), θέση που απέρριψε η ΓΣΕΕ. Ο ΣΕΒ πρότεινε το «πάγωμα» των αυξήσεων για 2 χρόνια και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για 3 χρόνια.

«Μετά τις θέσεις που διατύπωσε η τρόικα για τα εργασιακά και ενόψει των διαπραγματεύσεών της με την κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε χρέος να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Η πρόσκληση- είπε ο κ. Δασκαλόπουλος- αφορούσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανταγωνιστικότητα. Η πραγματική πρόκληση όμως, ήταν εξαρχής σαφής: οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, και να αποτρέψει μία νομοθεσία για εμάς χωρίς εμάς».

Ο κ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ «υποστήριξε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, ενώ πρότεινε να τηρηθεί η Εθνική Σύμβαση για φέτος μέχρι τη λήξη της, τον Δεκέμβριο, χωρίς μειώσεις ως προς τον κατώτατο μισθό και τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά χωρίς την αύξηση της 1ης Ιουλίου 2012 και με αναθεώρηση των τριετιών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε εν συνεχεία «άγονο και αποπροσανατολιστικό να καταγγέλλουμε την τρόικα για τις σκληρές της θέσεις -με τις οποίες είμαστε και εμείς αντίθετοι». «Η τρόικα- συνέχισε- δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μας παρέχει δανεικά, που τα ζητάμε και τα χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και, επομένως, φροντίζει για τα συμφέροντα των δανειστών μας».

Εν συνεχεία άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι «αν είχε κάνει τη δουλειά του και είχε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια, και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια, τα ουσιαστικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας – την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος, τις κλειστές αγορές, το αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον – δεν θα αντιμετωπίζαμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις ή μειώσεις μισθών». «Η αδράνεια του πολιτικού συστήματος» είπε «είναι που μάς άφησε χωρίς δικό μας πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας, χωρίς επιχειρήματα έναντι των δανειστών και εταίρων μας, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς φίλους».

Ο κ. Δασκαλόπουλος κατάληξε με τη διαπίστωση ότι «η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή επιτάσσει να έχουν δουλειά οι άνθρωποι». «Να μην συμβιβαστούμε» τόνισε «με τα λουκέτα και τις απολύσεις. Να δώσουμε κεντρική θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να δώσουμε λύσεις».

«Τα συμπεράσματα του κοινωνικού διαλόγου θα πρέπει να μεταφερθούν με τον πλέον εναργή και απόλυτο τρόπο προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και την τρόικα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι για τη ΓΣΕΕ τα κατώτερα όρια των αμοιβών και ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως και το πλαίσιο της «μετενέργειας» των συλλογικών συμβάσεων, στα οποία συμφωνεί και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η Συνομοσπονδία εξακολουθεί να μη συμφωνεί με τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για «πάγωμα» των αυξήσεων, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, είπε ότι «δεν επιτρέπεται να υποχωρεί ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», τις οποίες χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακές μη επιστημονικές και βαθύτατα υφεσιακές.

«Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν ευθύνονται κατ’ αρχήν για το χάλι των δημόσιων οικονομικών. Ευθύνονται όσοι διαχειρίστηκαν τα δημόσια οικονομικά και έφτιαξαν το πελατειακό κράτος» επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι «για το ζήτημα της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και τα άλλα κόστη που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση, οι κοινωνικοί εταίροι θα καλέσουν την κυβέρνηση σε τριμερή διάλογο, αλλά με τη δέσμευση πως ό,τι συμφωνείται θα πρέπει να νομοθετείται».

«Να συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους πριν νομοθετήσουν για την ιδιωτική οικονομία» ζήτησε από τις πολιτικές ηγεσίες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημοκόπουλος, «”ώστε να μην τα κάνουν θάλασσα” όπως συνέβη με το κράτος».

«Η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν είναι διακοσμητικοί» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και χαρακτήρισε «βαρύνουσας σημασίας» τη συμφωνία που υπήρξε για το μισθολογικό. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στην πρόταση των εμπόρων, για τριετές «πάγωμα» των αυξήσεων που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις, και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, μπαίνουν στο “ψυγείο” και άρα προστατεύονται όλοι οι όροι που περιέχονται σε αυτές.

Διαβάστε

Τρέχουν να μαζέψουν τους μισθούς των …2 ευρώ!

Νέα συνάντηση κοινωνικών εταίρων για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε