Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Θεοχαρόπουλος: “Η κυβέρνηση φέρνει διαρκές μνημόνιο και πανηγυρίζει”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Η πραγματική οικονομία της χώρας έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της αντοχής της. Η κοινωνία βοά, η συνοχή της κινδυνεύει να διαρραγεί οριστικά. Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να λύνει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, δένει τα μάτια της μπροστά στις προκλήσεις. Συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδιο και να εφαρμόζει αναποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα».

Αυτό δήλωσε, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017 ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup δείχνει ξεκάθαρα ότι πάμε σε ένα διαρκές μνημόνιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «αυτό είναι, δυστυχώς, που εσείς συμφωνήσατε, χωρίς να διαπραγματευθείτε αποτελεσματικά και στο πρόσφατο Eurogroup».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2017, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και τον σκιαγράφησε ως «κοινωνικά άδικο και αντιαναπτυξιακό».

Μιλώντας για «τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την απόφαση του Eurogroup» υπογράμμισε ότι πρόκειται για το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα. «Η κυβέρνηση πέτυχε το χειρότερο μίγμα μεταξύ θέσεων ΔΝΤ και Σόιμπλε ή καλύτερα μεταξύ των “δύο ελεφάντων” σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, όπως αποκάλυψε ο κ. Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποδείχθηκε χειρότερη και από “τα ποντίκια που τουλάχιστον τα σέβονται και τα φοβούνται οι ελέφαντες”» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υποτιμά τις ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν για το χρέος. «Κάθε ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ωστόσο ότι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει βραχυπρόθεσμο όφελος. Έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση που ουσιαστικά αρχίζει ελαφρώς το 2040 και ολοκληρώνεται το 2060, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που επικαιροποίησε το ΔΝΤ».

Πέραν τούτων ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ως κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που σημαίνει νέα μέτρα δογματικής λιτότητας και διαρκές μνημόνιο και ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή: «Ζητάτε την ίδια στιγμή από εμάς να τα απορρίψουμε, όπως όμως το έχουμε ήδη κάνει. Ποιον κοροϊδεύετε; Νομίζετε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Δεν αντέχει άλλα ψέματα ο ελληνικός λαός. Οι δανειστές βεβαίως και έχουν παράλογες απαιτήσεις όπως στα εργασιακά και στον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αποκρούστε επιτέλους αποτελεσματικά αυτές τις εμμονές και αφήστε τα επικοινωνιακά τερτίπια. Σταματήστε να δημιουργείτε εντυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσετε τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αποκαλυπτικός».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, επιτυγχάνεται όταν υπάρχουν πολιτικές που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον, με ένα πλαίσιο ελκυστικό για επενδύσεις, ικανό να προωθήσει τις εξαγωγές και να ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση. Βιώσιμη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται, με την ανεργία στα ύψη και χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της. Αλλιώς ακόμη και αν επιτευχθεί θα είναι άνεργη ανάπτυξη».

Τέλος, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι «για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζεται επιτέλους να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής με στόχο τον εξορθολογισμό δαπανών και την μείωση της σπατάλης πόρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πραγματικές όμως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι τις απορρυθμίσεις της ΝΔ και τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής χωρίς μία επιδοματική πολιτική αναπαραγωγής της φτώχειας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε