Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Διπλή εμπλοκή στα εργασιακά και στις απολύσεις στο δημόσιο

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Διπλή εμπλοκή στα εργασιακά και στις απολύσεις στο δημόσιο

– Διακόπηκε η συζήτηση με τον Μανιτάκη και ορίστηκε νέο ραντεβού τη Δευτέρα
– Η τρόικα απαιτεί απολύσεις στο δημόσιο
– Διαθεσιμότητα αντί για απολύσεις η θέση της κυβέρνησης
– Κατώτατος μισθός, αποζημιώσεις και τριετίες “τα αγκάθια” στα εργασιακά

Τροπή θρίλερ παίρνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σήμερα συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις της τρόικας σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο είναι με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τουν υπουργό Διοικητικής Μταρρύθμισης κ. Μανιτάκη και το δεύτερο μέτωπο με τον Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για τα εργασιακά. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν απότομα μετά από έντονη διαφωνία μεταξύ τρόικας και υπουργών για το ζήτημα των εργασιακών και των απολύσεων στο δημόσιο. Αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα.

Αρχικά αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις ο υπουργός Εργασίας μετά από έντονη διαφωνία για τα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά με την τροπή των διαβουλεύσεων τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια εμπλοκή παρουσιάστηκε και στη συζήτηση με τον κ. Μανιτάκη για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.

Τα “αγκάθια” στα εργασιακά που προκάλεσαν την εμπλοκή και την διακοπή της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης είναι οι απαιτήσεις της τρόικας για κατώτατο μισθό με την κατάργηση όλων των επιδομάτων που τον συνοδεύουν, οι τριετίες και οι μειώσεις των αποζημιώσεων της απόλυσης.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο δεύετρο μέτωπο με τον Γ. Στουρνάρα και τον κ. Μανιτάκη. Ωστόσο παρουσιάστηκε εμπλοκή και σε αυτή τη συζήτηση με την τρόικα να αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής: Απομάκρυση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο έως το τέλος του 2012 και 15.000 υπαλλήλων έως το 2015. Ωστόσο η τρόικα φαίεται να απαιτεί την απόλυση όλων των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται. Η θέση της κυβέρνησης είναι “οχι στις απολύσεις, ναι στη διαθεσιμότητα”.

Η νύχτα προβλέπεται μεγάλη αφού σήμερα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την τρόικα. Στέλεχος της κυβέρνησης φαίνεται να δήλωσε “αλίμονό μας αν δεν κλείσει σήμερα το πακέτο”. “Δεν τελειώνουμε σήμερα. Σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν ανοικτά θέματα” δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σε λίγη ώρα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες δράσεις και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα, αστειευόμενος ο ίδιος παράγοντας, ανέφερε ότι «εάν αντέξουμε, θα μας πάρει κανένα τετράωρο».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη αποχωρεί ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου οπότε και θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων.

Οι διαβουλέυσεις συνεχίζονται μέχρι αργά τη νύχτα για τα εργασιακά μεταξύ τρόικας – Στουρνάρα και Βρούτση ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού για Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα των απολύσεων.

Αναλυτικά οι απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά

Η νομοθέτηση των αλλαγών στο ισχύον εργασιακό καθεστώς, αποτελούν μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα απαιτεί:

1. Τη μείωση των αποζημιώσεων, από τους 24 μισθούς στους 12 μάξιμουμ μισθούς και μάλιστα ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου εργασίας, Επίσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις η τρόικα απαιτεί τη μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση έως 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα.

2. Στο θέμα του κατώτατου μισθού η τρόικα απαιτεί τη νομοθέτηση ενός νέου κατώτατου που να μην περιλαμβάνει επιδόματα και ωριμάνσεις.

3. Στις απαιτήσεις της τρόικας είναι και το ωράριο εργασίας και συγκεκριμένα η καθιέρωση 6ήμερης εργασίας με 8ωρο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΥΜΟΥΛΕΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία “ανάσα” από τη συμφωνία – Το τελεσίγραφο της τρόικας για αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας και κατώτατο μισθό – Το mail “φωτιά” στη Λαγκάρντ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε