Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τα 4 τηλεφωνήματα και οι 11 βουλευτές που μετέπεισαν τον Α. Σαμαρά

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς κατάλαβε ότι θα έπρεπε να ρίξει «νερό στο κρασί του» και να δεχθεί τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ ότι ένας από τους πυρήνες των στενών συνεργατών του που τον επηρεάζει καθοριστικά τον είχε πείσει ότι δεν πρέπει να δεχθεί την κυβέρνηση συνεργασίας τα γεγονότα τον ανάγκασαν να αλλάξει ρότα.

Καθοριστικά ήταν τρία διαφορετικά και συνδυασμένα μέτωπα πίεσης.

Το πρώτο ήταν από το εξωτερικό. Τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε αλλά και οι σκληρές έως απαξιωτικές δηλώσεις στελεχών του ΕΛΚ έστειλαν το μήνυμα ότι αν επιμείνει στην άρνηση του θα απομονωθεί οριστικά.

Το δεύτερο ήταν από το εσωτερικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε σύμφωνα με άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος 4 «βαριά» τηλεφωνήματα. Τέσσερα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του πολιτικοικονομικόυ χώρου επικοινώνησαν μαζί του επισημαίνοντας του ότι πρέπει για τη σωτηρία του τόπου να μεταβάλει τη στάση του.

Το τρίτο ήταν από το κόμμα του. Το πρωί της Κυριακής –όπως αποκάλυψε το Νewsit – μια ομάδα βουλευτών του-11 τον αριθμό- του διαμήνυσε ότι αν επιμείνει στην άρνηση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι αποφασισμένη να τον καταγγείλει και να αποχωρίσει από το κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε ,όταν το μεσημέρι της Κυριακής του παρουσίασαν και μια σχετική δημοσκόπηση ότι εάν επέμενε στην απόρριψη της πρότασης του κ. Παπανδρέου που πια δήλωνε ανοιχτά δια των συνεργατών του ότι θα παραιτηθεί, ότι κινδύνευε να χρεωθεί αυτός τη χρεοκοπία της χώρας.

Έτσι πήρε την οριστική απόφαση να αλλάξει στάση με τον όρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να υλοποιεί αυτά που λένε οι συνεργάτες του και να τηρηθούν τα συμφωνημένα «μέχρι κεραίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασφυκτικές οι πιέσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά

Ιστορική αλλαγή στο παρά ένα της καταστροφής

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε