Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα… γυρίζει ο Βαρουφάκης: Δεν απείλησα με Grexit, αλλά με κούρεμα παλαιών ομολόγων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα αλλάζει τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος στο Twitter τονίζει πως δεν απείλησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με grexit, ενώ αφήνει και αιχμές για την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τρόικα εσωτερικού.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έδωσε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στο site «Athens Live».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης και περιέγραψε λεπτομέρειες που δεν έχουν ακουστεί έως σήμερα. «Δεν υπήρχε πιθανότητα να βγούμε από την ευρωζώνη. Ψευτοαπειλές ήταν. Ήταν non – credible threats. Ενα τρισεκατομμύριο θα τους κόστιζε. Ασε εμάς. Σ’ εκείνους θα τους κόστιζε ένα τρις», είπε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν υπήρχε περίπτωση Grexit.

Έκανε μάλιστα και τον υπολογισμό για το αποδείξει λέγοντας: «320 που τους χρωστάμε. 115 δις το Target2 του ευρωπαϊκού συστήματος τραπεζών, 210 οι τράπεζες. Πρόσθεσέ τα αυτά και βάλε και το χρέος των ιδιωτικών εταιρειών σε ξένες, με τα δάνεια των τραπεζών τα θαλασσοδάνεια έφτασε στο 1 τρις και πολύ γρήγορα. Αυτά είναι αυτά που ξέρουμε».

Εξηγώντας το πολιτικό σκηνικό ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Αυτοί τι προσπαθούσαν να κάνουν για να μας οδηγήσουν σε ασφυξία σήμερα για να μην υπάρχουμε αύριο; Ενα bank run. Δεν μπορούσα να πω πράγματα που θα έκαναν τον άλλον να τρέξει στην τράπεζα να σηκώσει τα χρήματα. Αυτό περιμένε ο Ντράγκι για να μου τις κλείσει. Δεν μπορουσα να συζητήσω το Grexit. Έλεγα οτι αυτά τα πράγματα δεν συζητιούνται. Είναι εκτός παιχνιδιού και εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αν θέλουν να απειλήσουν εκείνοι. Εγώ δεν απειλώ. Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε! Όπως και έκανα γι αυτό δεν ειμαι ο πιο αγαπημένος τους. Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε. Γιατί με το που το λες βγαίνεις γιατί τρέχει ο κόσμος στις τραπεζες. Εγώ δεν το φοβόμουν. Οταν μου ελεγε ο Σόιμπλε θα σας πετάξουμε, το έλεγα «κάντε το». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Με βλέπεις να φοβάμαι; Αλλο αυτό και άλλο να το κάνω εγώ. Ηθελα να ειμαστε ενωμένοι μεχρι την τελευταία στιγμή. Αν τους απειλούσαμε να μας κλείσουν τις τραπεζες να τους κουρέψουμε τα ομόλογα θα κατέρρεε ολη η στρατηγική της ΕΚΤ και ο Ντράγκι το ήξερε αυτό. Μου το είχε πει. Στην πρώτη συνάντηση που καναμε. Ημουν εγώ με τον Ευκλείδη και ολο το executive board απο την άλλη. Και στο τέλος μου λέει πηγαίνοντάς με στην γωνία. Σε παρακαλω πολυ μην πεις άλλη φορά γι’ αυτα τα ομολογα. Και του λέω: «Μάριο ούτε που θα τα ξανασκεφτώ αλλά εσύ δνε θα μου κλείσεις τις τράπεζες».

Στην συνέχεια όμως ο κ. Βαρουφάκης άδειασε τον Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας ότι κι εκείνος τον άδειασε με την σειρά του. «Τώρα, ο Δραγασάκης πήγε ένα μήνα μετά στην Φρανκφούρτη και είπε: Μην ακούς τον Βαρουφάκη. Θα του προβάλλω εγώ βέτο. Και τότε τελειώσαμε».

 

Για το ΔΝΤ

 

«Το ότι βγήκε αυτό. Το Wikileaks τους χάλασε τα σχέδια», είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Και συνέχισε: «Γιατί τώρα, αν συνεχίσουν αυτές τις ανοησίες “κλείνει η αξιολόγηση” και άντε “καθαρογράφεται η αξιολόγηση” και “έκλεισε η αξιολόγηση αλλά δεν το έχουμε βγάλει ακόμα”, δεν είναι πράγματα αυτά». «Αν φτάσουμε στον Ιούλιο και γίνει πιστωτικό γεγονός επειδή τα συζητούσαν αυτά και μεταξύ τους στο Wikileiaks, θα ξεφτιλιστούν και ο Τόμσεν και η Μέρκελ. Οπότε αυτό δεν θα γίνει», είπε. Για τον Σόιμπλε Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι κουμάντο δεν κάνει κανένας στην ΕΕ και όλα αυτά είναι ανοησίες. «Η προσωπική μου εμπειρία με τον Σόιμπλε παρότι είναι ο πιο δυνατός υπουργός Οικονομικών που υπάρχει στην Ευρώπη και μπροστά σ’ εμένα ήταν ο Γολιάθ – εγώ ούτε καν ο Δαυίδ δεν ήμουν – ένα μυρμήγκι ήμουν. Παρόλα αυτά τον είδα σαν έναν ανίκανο ανθρωπάκο που είναι πιασμένος σε μια πλεκτάνη σε δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και είναι στην μέση και προσπαθεί ως μαέστρος να τις διευθύνει κάπως για να πετύχει την δική του νίκη εναντίον της Μέρκελ. Είναι αστοιχείωτος από πλευράς Οικονομικών και δεν τον νοιάζει. Χρησιμοποιεί την εξουσία που έχει για πολιτικούς δικους τους σκοπούς».

 

Για την κρίση

 

«Η μεγάλη αλλαγή έγινε το 2008. Ο κόσμος έπαψε να υπάρχει όπως τον ξέραμε. Αν το δούμε ιστορικά, η χρονιά που άλλαξε ο κόσμος ήταν το 2008. Απλά τώρα ζούμε τους μετασεισμούς. Εχουμε την ίδια κρίση με την Γερμανία. Εκεί καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επενδυτές πληρώνουν τον Σόιμπλε για να πάρει λεφτά από αυτούς. Πληρώνουν οι επιχειρήσεις το κράτος για να επενδύσει και το κράτος δεν επενδύει. Επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στον Αλέξη Τσίπρα για τις αποκαλύψεις Επίθεση πρωθυπουργό, στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί πως εξαπατά τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε η ΝΔ. Με αφορμή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά άλλο, επισημαίνοντας πως «για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε “αυταπάτη”, αλλά εξαπάτηση του ελληνικού λαού».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε