Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τα πρέπει του Σκουρλέτη όχι μόνο προκαλούν ταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση, αλλά απειλούν την οικονομία και το πρόγραμμα

Τα πρέπει του Σκουρλέτη όχι μόνο προκαλούν ταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση, αλλά απειλούν την οικονομία και το πρόγραμμα

Η σκουρλέτειος ρήση πως το πρόγραμμα μπορεί και να μην βγαίνει, όχι μόνο τάραξε τα νερά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκάλεσε μεγάλη ταραχή, που για λόγους άλλους δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός της κυβέρνησης, συνέχισε να κρατά τη στάση του αμφισβητία και την επομένη του συνεδρίου, δηλώνοντας πως “εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, υπάρχουν και πράγματα όμως τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καταστάσεις άλλες, να μας ξεφύγουν», νομίζοντας πως έτσι ξεκαθάρισε τα πράγματα, αλλά μάλλον τα συσκότισε ακόμα περισσότερο.

Πάντως, με την πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με τη γενική διαπίστωση και διατύπωση του κυρίου Σκουρλέτη, ιδίως όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό ταραγμένο κόσμο, οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι από το παρελθόν. Στον κόσμο ο οποίος είναι πιο σύνθετος και με τόσες πολλές παραμέτρους που είναι αδύνατον να προβλεφθούν όλες (αλλιώς και οι αναλυτές θα έπεφταν μέσα στις προβλέψεις τους, ενώ τώρα πέφτουν έξω σε όλες) και επομένως να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των πραγμάτων.

Υπάρχει, όμως, μία φράση κλειδί στη δήλωση του κυρίου Σκουρλέτη. “Εμείς θα κάνουμε ότι πρέπει”. Από αυτήν αρχίζουν τα ερωτήματα.

Θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις κύριε υπουργέ; Γιατί στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις. Θα πουλήσετε και το 17% της ΔΕΗ; Είναι το επόμενο ερώτημα που αναζητά απάντηση.

Θα προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας;

Θα γκρεμίσετε το διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό, τυραννικό και αναποτελεσματικό Δημόσιο ή θα επιχειρήσετε εφόδους για να το καταλάβετε; Θα μειώσετε τη φορολογία των επιχειρήσεων για να προσελκύσετε επενδύσεις ή μήπως είναι ανίερη ταξικά η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων; Θα δημιουργήσετε σταθερό οικονομικό περιβάλλον και ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις ή θα το τορπιλίσετε με ενέργειες όπως εκείνες για τις Σκουριές ή με δηλώσεις παρόμοιες με του κυρίου Δρίτσα για τον ΟΛΠ ή δικές σας για τη ΔΕΗ;

Επειδή κύριε Σκουρλέτη η φράση εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, μπορεί να μην εκφράζει αυτό που απαιτεί η οικονομία ή το δικό σας πρέπει ενδέχεται να είναι αντίθετο από το πρέπει της οικονομίας σήμερα, καλείστε να απαντήσετε στα ερωτήματα που τέθηκαν για να διαπιστώσουν οι πολίτες αν αυτό που εσείς θεωρείται ότι πρέπει να γίνει, είναι αυτό που μπορεί να βγάλει την οικονομία από την κρίση και να οδηγήσει το πρόγραμμα στην επιτυχία ή αντιθέτως αν τα σημερινά πρέπει σας συμβαδίζουν με θέσεις που έχετε εκφράσει στο παρελθόν, οπότε τότε είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να βγει.

Γιατί κανένας επενδυτής δεν είναι τρελός να έρθει να επενδύσει σε μία χώρα όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, όχι μόνο η οικονομική, αλλά και δικαίου εξαρτώνται από τα πρέπει του κάθε στελέχους, του κάθε υπουργού, ακόμα και του πρωθυπουργού.

Εν κατακλείδι κύριε υπουργέ μπορεί να δικαιωθείτε και ξέρετε γιατί; Διότι το πρόγραμμα δεν θα βγει όχι γιατί κάνατε ότι πρέπει, αλλά γιατί η ιδεοληπτική προσέγγιση της πραγματικότητας σας οδήγησε σε πρέπει που προκάλεσαν την αποτυχία του προγράμματος. Τα πρέπει δεν είναι αθώα κύριε Σκουρλέτη. Ούτε απαλλαγμένα από την ιδεολογία ή τα συμφέροντα.

Γι΄ αυτό οφείλετε όχι μόνο να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας, αλλά και να επιλέξετε αν θα μείνετε σε μία κυβέρνηση που δεν συμφωνεί με τα δικά σας πρέπει όπως τα έχετε εκφράσει στο παρελθόν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε