Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα συμπεράσματα της Δημοσκόπησης

Στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ALCO για το Newsit.gr αποτυπώνει ένα κλίμα ασυνήθιστα ρευστό με κινητικότητα από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει οτι οι πολίτες προσεγγίζουν την εκλογική αναμέτρηση χωρισμένοι στα δυο. Σε εκείνους που θεωρουν ως πρώτιστης σημασίας το να εκφράσουν στην εκλογική διαδικασία τη διαμαρτυρία τους για τη σημερινή κατάσταση, το μνημόνιο και τα κόμματα που το στήριξαν και σε εκείνους που θεωρούν ως καθοριστικό κριτηριο για την επιλογή τους την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Αυτό το στοιχείο, αυτός ο διχασμός νομίζω πως αποτελεί το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας και σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι θα τον βρούμε μπροστά μας με διαφοροποιήσεις κάποιας μορφής και το βράδυ των εκλογών και αναφέρομαι στη διαδικασία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από εκεί και πέρα, είναι ασφαλώς εντυπωσιακό το γεγονός οτι περίπου ένα μήνα πριν τις εκλογές, οι συσπειρώσεις των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Εντελώς διαφορετικά κα παντελώς ξένα με την εμπειρια των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα σε όλες τις προηγουμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακές και σε κατεύθυνση και σε όγκο οι μετακινήσεις των πολιτών από και προς όλους πρακτικά τους κομματικούς χώρους ενώ η έκταση των μετακινήσεων αυτών φαίνεται οτι θα ειναι τελικά αυτή που θα κρίνει και τον αριθμό των κομμάτων που θα βρεθεί πάνω από το κατώφλι του 3% και θα μπει στη Βουλή αλλά και το ύψος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σε σχεση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ALCO έχουμε μια μικρή άνοδο και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ, σταθερό το ΚΚΕ, τη Δημοκρατική Αριστερά περίπου στα ποσοστά τους και το ΛΑΟΣ ο οποίος όμως κινείται πλέον σε χαμηλές πτησεις. Εχουμε σημαντική άνοδο για το ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες που μετρούν ζωή 2 εβδομάδων.

Από εκεί και πέρα η πολύ μεγάλη ρευστότητα, τα υψηλά ποσοστά της απροσδιοριστης ψήφου αλλά κυρίως το γεγονος πως στο εσωτερικό πάρα πολλών κομμάτων υπάρχει επίσης διχασμός σε οτι αφορά το βασικό κριτήριο της ψήφου, θα έλεγα οτι δεν επιτρέπει καμία σίγουρη εκτίμηση για το τι προκειται να συμβεί. Πολύ περισσότερο οταν είμαστε μολις στην αφετηρία προς τις εκλογές, όταν δεν υπάρχει προεκλογικό κλιμα στη κοινωνία και οταν τα διλλήματα των εκλογών δεν έχουν ακομη απο κανένα κόμμα τεθεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε