Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τα θολά σημεία και οι παγίδες της συμφωνίας – Πως θα μοιραστούν τα 44 δισ. της δόσης

Τα θολά σημεία και οι παγίδες της συμφωνίας – Πως θα μοιραστούν τα 44 δισ. της δόσης

– Ποια εμπόδια βάζουν οι δανειστές στην Ελλάδα πριν εκταμιευτεί η πρώτη δόση
– Τι θα δώσει η Ελλάδα για να πάρει τα 44 δισ. ευρώ
– Τι μας υπόσχονται αν τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμα
– Συνέντευξη Τύπου στις 15:00 του υπουργού Οικονομικών για τη συμφωνία του Eurogroup

Λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει στην Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. Στις 15:00 το μεσημέρι, αφού πρώτα έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, ο Γιάννης Στουρνάρας θα μιλήσει για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το καλό νέο είναι πως η Ελλάδα θα πάρει τη δόση των 44 δισ. ευρώ, αλλά όπως συνηθίζεται, τα καλά νέα δεν έρχονται ποτέ μόνα τους.

Οι δανειστές φρόντισαν να βάλουν όρους και εμπόδια στην Ελλάδα. Η συμφωνία έχει πολλά «γκρίζα» σημεία, αυτό είναι βέβαιο.

Πρώτα απ’ όλα είναι η επαναγορά του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, ύψους 63,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με Τα Νέα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί την επαναγορά του χρέους των ιδιωτών για να δώσει το ΟΚ για την εκταμίευση της δόσης. Τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει φόβος και οποιοδήποτε κενό θα καλυφθεί με άλλο τρόπο.

Δεύτερον: πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Για να δοθούν τα 9,3 εκατ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2013 θα χρειαστεί να προχωρήσουν, εκτός από το φορολογικό νομοσχέδιο και η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς καύσιμων, όπως αναφέρει και το δελτίο της Eurobank.

Τρίτον: μας έδεσαν χειροπόδαρα με μηχανισμούς ελέγχου. Καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να καλύπτονται με μέτρα περικοπής των δαπανών, γράφουν Τα Νέα. Άλλωστε, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το 30% των ενδεχόμενων επιπλέον πρωτογενών πλεονασμάτων θα πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για το χρέος, για τον οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς ο EFSF.

Αυτά είναι τα εμπόδια. Υπάρχουν όμως και… δωράκια, αν η Ελλάδα γίνει «καλή μαθήτρια». Αν λοιπόν τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα και έρθουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ευρωζώνη υπόσχεται:
– Να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια
– Να μειώσει το ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ελλάδας στα κοινοτικά προγράμματα και
– «κλείνει» το μάτι σε «κούρεμα» για το 2016 όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Περιμένουν στην… ουρά για 7 δισ.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι 7 δισ. από το πρώτο μέρος της δόσης θα δοθεί για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Και είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν πως και πως…

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων, το κράτος χρωστάει
– 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς
– 2 δισ. ευρώ σε φαρμακοβιομηχανίες
– 1,8 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικές εταιρίες
– 1,5 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρου προς εμπόρους
– 1,3 δισ. ευρώ σε λοιπούς προμηθευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 10:00 η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Τι θα πει ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη – Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση – 3η η Χρυσή Αυγή, καταλληλότερος ο Σαμαράς

Ποιά η είναι στάση του οίκου Fitch για την απόφαση του Eurogroup και τι κινδύνους “βλέπει”

Eurobank: Oι τμηματικές δόσεις δυσχεραίνουν τη ρευστότητα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε