Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τα βλέμματα όλων στην Ουάσινγκτον! Χουλιαράκης και Τσακαλώτος διαπραγματεύονται για το χρέος

Τα βλέμματα όλων στην Ουάσινγκτον! Χουλιαράκης και Τσακαλώτος διαπραγματεύονται για το χρέος

Ένα νέο θρίλερ αναμένεται να ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα κορυφωθεί στις 21- 23 Απριλίου. Την Πέμπτη (20.04.2017) αναχωρούν από την Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη για να διαπραγματευτούν για το ελληνικό χρέος, με την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πιστό στην πεποιήθηση του για ελάφρυνση.

Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μήνα και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα – Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του Μαΐου, όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του staff level agreement και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα έχει νομοθετηθεί το πακέτο των μέτρων- αντίμετρων που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Στο όλο πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο εμμένει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ όπως θεωρεί η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε