Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο – Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο – Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ

– Στις 11:45 το κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ
– Δείτε όλο το πρόγραμμα
– Η τύχη της Ελλάδας παίζεται στο Βερολίνο
– Τι στάση θα κρατήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός
– Το κλίμα προβλέπεται “ψυχρό”
– Η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το πώς θα υποδεχτούν τον Αν. Σαμαρά

Στο Βερολίνο βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί θα συναντήθει με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ.

Το ραντεβού είναι στις 11:45 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα.  Έπειτα θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας πρόκειται να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει ακόμη περισσότερα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Θα θέσει τα ελληνικά αιτήματα, αν και στις συναντήσεις αυτές δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Το ζήτημα της επιμήκυνσης, αλλά και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου, βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των συζητήσεων. Σημειώνεται πως καθοριστική για τα αιτήματα της Ελλάδας θα είναι η έκθεση της τρόικας, η οποία θα έλθει ξανά στην χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ. Βασικό θέμα της συζήτησης των δύο αρχηγών ήταν το “πώς θα υποδεχτούν” τον Έλληνα πρωθυπουργό και τι στάση θα κρατήσουν. Αξίζει να σημειωθεί το κλίμα της συνάντησης μόνο θερμό δεν έμοιαζε… Στις κοινές δηλώσεις τους πριν ξκινήσει η συζήτησή τους, η κ. Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων πως περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να δει τι θα γίνει με τα αιτήματα της Ελλάδας. Επίσης, η ίδια απευθυνόμνη στου Έλληνες δήλωσε “είστε σε καλό δρόμο, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις”. Παρόμοια ήταν και η στάση του Γάλλου προέδρου, τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει το Σάββατο. Μέρκελ και Ολάντ αποφάσισαν, όχι ακριβως από κοινού βέβαια, να μην κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής τους, αλλά ότι έχουν να πουν να το πουν κατευθείαν στον Αν. Σαμαρά.

Το μόνο σίγορο έιναι πως τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στο Βερολίνο, όπου παίζεται πραγματικά η τύχη της Ελλάδας. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής Χρήστος Σταικούρας, ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου Σταύρος Βασιλόπουλος και ο σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα Σταύρος Παπασταύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ προς Ελλάδα: “Είστε σε καλό δρόμο, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας” – Ολάντ: “Σας θέλω στο ευρώ, κάντε ό,τι πρέπει για να μείνετε στην ευρωζώνη”

Σε γερμανικό έδαφος απόψε ο πρωθυπουργός – Όλο το πρόγραμμα Σαμαρά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε