Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ταφόπλακα από Ντάισελμπλουμ στην αξιολόγηση! Δεν θα κλείσει στο Eurogroup!

Ταφόπλακα από Ντάισελμπλουμ στην αξιολόγηση! Δεν θα κλείσει στο Eurogroup!

– Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
– H συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος
– Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση είπε επίσης!

Τα παιχνίδια της παρέας του Σόιμπλε συνεχίζονται χωρίς έλεος για την Ελλάδα. Ο άνθρωπος ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συγκαλούσε μίνι Eurogroup για να βρεθεί συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σήμερα έβαλε ταφόπλακα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες», (σ.σ. της 20ής Φεβρουαρίου), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

“Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο”, δήλωσε, μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό και προσέθεσε: «Επίσης το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει».

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup για τα θέματα που θα συζητηθούν στις 20 Φεβρουαρίου αναφέρεται: «Το Eurogroup θα εκτιμήσει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εστιάζοντας σε σχέδια για την προώθηση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Οι εκθέσεις συντάσσονται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕΣΜ και του ΔΝΤ».

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ λιτότητας

«Η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει, ούτε ένα ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως» είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε: «Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, βεβαίως, συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές, όμως και από την δική του πλευρά το Ταμείο, είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα. Και πράγματι τη λαμβάνει υπόψη του, καθώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων του, προκύπτει ότι αναγνωρίζει έστω και δειλά, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει ωστόσο με εμμονή στη θέση του για συγκεκριμένο μείγμα διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναμένουμε όμως ότι το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον. Το ίδιο όμως αναμένουμε και από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία, είναι απλά μη ρεαλιστικές και ως εκ τούτου μη εποικοδομητικές. Και αυτό δεν είναι μόνο θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και κάθε σοβαρού οικονομολόγου, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει ρεαλιστική και συμβιβαστική στάση, με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε επίσης, ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα, αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της. Στόχος παραμένει η ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, αλλά και καταφανώς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα. Ενδιαφερόμαστε όμως και για μια συμφωνία η οποία θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία. Επομένως, το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε:

«Εκείνοι που το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις τους, δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον- άρον κλείσιμο της συμφωνίας, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ελληνική πλευρά. Αντίθετα, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον κ. Τσακαλώτο, έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των κινήσεων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε