Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελικά 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο αποφάσισε η Βουλή – Ξαφνικά συμφώνησαν όλοι!

Τελικά 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο αποφάσισε η Βουλή – Ξαφνικά συμφώνησαν όλοι!

– Αιφνιδίασε ο Βενιζέλος: Πρότεινε 4 κάλπες για κάθε ένα πρόσωπο
– Είπε: “4 μήνες τώρα παρακολουθούμε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα την σταθερότητα και την χώρα”
Καμμένος: Τις 7 κάλπες και το μάντρωμα των βουλευτών την επέλεξε ο Σαμαράς!
– Απαιτούνται 151 ψήφοι για να περάσει μια πρόταση
– Διαβάστε πως θα γίνει η ψηφοφορία 
– Σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ NEWSIT

Στις 10.30 άρχισε η συνεδρίαση της Βουλής για να εξετάσει τα τρία αιτήματα που έχουν κατατεθεί για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή των κυρίων, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπαδήμου και Παπανδρέου για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ. Και μια ώρα αργότερα ξαφνικά είχαν συμφωνήσει όλοι σε μια πρόταση για 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο!

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η ψηφοφορία θα γίνει ως εξής:

Θα είναι ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών με τέσσερις κάλπες, ανά πρόσωπο, τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα κάθε πρότασης και ένα λευκό.

Οι τόνοι ανέβηκαν από το πρώτο λεπτό, όταν ζήτησε τον λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την εισήγηση για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες κατήγγειλε, το προεδρείο ότι με τη στάση του συμβάλλει στην καταρράκωση των θεσμών.
Πρότεινε μία ψηφοφορία, με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα τέσσερα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα και δίπλα τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις προτάσεις των τριών κομμάτων.
Οπως διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της διαδικασίας όχι δια εγέρσεως, αλλά με ονομαστική ψηφοφορία.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει μία ομόφωνη κοινοβουλευτική παράδοση να ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία οι βουλευτές για όλα τα πρόσωπα, για τα οποία ασκείται η δίωξη. Η πρόταση της για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες καταργεί και την ελεύθερη βούληση των βουλευτών και τη μυστικότητα της ψήφου», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέχρι τέλος και θα συμμετέχει σε όλες τις ψηφοφορίες.

«Το προεδρείο ενδιαφέρεται για το αδιάβλητο της διαδικασίας και θέλω να σας πω ότι δεν περάσαμε αβασάνιστα στην πρόταση για τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και τις κάλπες ανά πρόσωπο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις καταγγελίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Διατέθηκαν πάνω από 8 ώρες συνεδριάσεων και εσωτερικών συζητήσεων των κομμάτων και δεν ελήφθη αυθαίρετα απόφαση από το προεδρείο, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι ορθώς πράξαμε. Αν κάποιος κάνει σκασιαρχείο επαφίεται στη συνείδηση του συναδέλφου ή του κόμματος που θα αποφασίσει. Το προεδρείο οφείλει να δώσει το δικαίωμα στους βουλευτές να εκφραστούν. Αν κάποιος θέλει να εξυπηρετήσει σκοπιμότητα, αυτό είναι θέμα των κομμάτων όχι της Βουλής. Δεν μπορούμε να ομοφωνούμε σε όλα, προσπαθήσαμε μέρες και ώρες» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι το προεδρείο και ο ίδιος προσωπικά δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς του κ. Παπαδημούλη ενώ κάλεσε όποιον έχει θέμα με το προεδρείο να υποβάλει πρόταση μομφής.

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος άφησε άφωνους τους πάντες προτείνοντας 4 κάλπες, μια για κάθε προσωπο.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό θράσος και είπε ότι 4 μήνες τώρα παρακολουθούμε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα την σταθερότητα και την χώρα.
«Αποδείχθηκε ότι όλα ήταν ψέμα. Μια πολιτική αθλιότητα που ψάχνει τον φερετζέ της για να κρυφτεί. Εμείς σηκώνουμε τον φερετζέ και αποκαλύπτουμε τώρα την κάλπικη θεωρία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
“Η πρότασή μου είναι: Ψηφοφορία σε μία κάλπη ανα πρόσωπο.”

Διήμερη συζήτηση που θα φτάσει σε μια ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, ανά πρόσωπο ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ελέγχει την ψήφο των βουλευτών και είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί δυνατότητα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Διήμερη συζήτηση, ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλπες σε αντιστοιχία με τα πρόσωπα και ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο και αδίκημα, πρότεινε και ο Φώτης Κουβέλης.
Η πρόταση του προεδρείου διασφαλίζει την διαφάνεια, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την πρόταση του καθοδηγεί η πολιτική στόχευση. Δήλωσε όμως ότι θα συμφωνήσει με την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες.

Για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν τέσσερις κάλπες για τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά για να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε κάθε κάλπη και όχι κάποιος βουλευτής να προσέρχεται σε όποια κάλπη θέλει, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Πάππας.
«Το προεδρείο της Βουλής όμως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη για τη στάση του.

«Τα περί σκευωρίας να τα θέσει ο κ. Βενιζέλος στην ουσία της συζήτησης. Το ΚΚΕ το αφήνουν παγερά αδιάφορο οι αναφορές για τη σκευωρία», σχολίασε την ομιλία του κ. Βενιζέλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εκτιμώντας ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες.

«Δεν υπήρξε μεθόδευση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και αυτό αποδείχθηκε με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου και είναι πλήγμα όταν διατυπώνονται αξιολογήσεις περί μεθοδεύσεων» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η παραπομπή του οποίου θεωρείται βέβαιη. Παρών στη Βουλή θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Λουκάς Παπαδήμος, θα στείλει υπόμνημα.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουν κατά τις 18:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάλπη-κη ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ – Στήνουν επτά κάλπες στη Βουλή και τη δημοκρατία στο… απόσπασμα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε