Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τελικό: στο 2% η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με βαριές απώλειες και για τους δύο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 1.100.000 ψήφους έχασε το ΠΑΣΟΚ
– 550.000 λιγότεροι ψήφισαν τη Ν.Δ.
– Αύξησε τα ποσοστά του το ΚΚΕ
– Ποιοι “μικροί” έπιασαν ποσοστά και “κρίνουν” το β’ γύρο

Η ψαλίδα “έκλεισε” όμως ενώ η Ρηγίλλης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη η Ν.Δ. Σημείωσε σε απόλυτους αριθμούς ψηφοδελτίων πτώση κάπου μισό εκατομμύριο. Το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο δεν θεωρείται μια απλή φθορά ενός Κυβερνώντος κόμματος. Ελέω μνημονίου η Κυβέρνηση είχε βαρύτατες απώλειες και έτσι άρχισε ο γκρίνια και εντός υπουργικού συμβουλίου.
Πραγματικά ενισχυμένο μοιάζει να βγαίνει το ΚΚΕ που δείχνει πως κατάφερε να “στείλει” στην κάλπη τόσο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, όσο και νέους.
Ο Φώτης Κουβέλης στην Αττική και οι Οικολόγοι σε όλες τις περιφέρειες με ποσοστά από 3% έως 4% όχι απλά θα πρέπει να θεωρούνται κερδισμένοι, αλλά και ρυθμιστές σε κάποιες μάχες του δεύτερου γύρου όπου σχεδόν τα πάντα είναι ανοιχτά
Τα “μέτωπα” του β’ γύρου
Μόνο δυο περιφέρειες κρίθηκαν και “πήγαν” στο ΠΑΣΟΚ, άλλες τρεις η Ν.Δ. τις θωρεί “σίγουρες” στο δεύτερο γύρο. Όλα τα άλλα παίζονται τόσο σε επίπεδο νομαρχιών όσο και σε επίπεδο δήμων. Συμμαχίες και οι λεγόμενοι “μικροί” έχουν σε πολλές περιπτώσεις τον πρώτο λόγο.
Δυο είναι τα μεγάλα ντέρμπυ που θα έχουν και… ψυχολογικό χαρακτήρα. Αυτό της Αθήνας όπου ο Γιάννης Σγουρός συγκέντρωσε το 24,06% έναντι 20,43 του Βασίλη Κικίλια και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η στάση των… διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων καθώς τα χαμηλά ποσοστά και των δύο μονομάχων δεν δίνουν “αέρα νίκης” στο β’ γύρο.
Προσοπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Δημήτρης Δράκος στην Πελοπόννησο και η μάχη του με τον εκ ΝΔ προερχόμενο Πέτρο Τατούλη που στηρίζεται απ’ το ΠΑΣΟΚ έχει βαρύνουσα σημασία. Ένα ποσοστό της τάξης του 0,76% χωρίζει τους δύο μονομάχους με τον Πέτρο Τατούλη να συγκεντρώνει το 41,71% και το Δημήτρη Δράκο το 40,94%.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μόλις 0,68% χωρίζει το τον Α. Γιαννακίδη του ΠΑΣΟΚ (41,75%) από τον Γ. Παυλίδη της Ν.Δ. (41,085) και προμηνύεται ντέρμπυ.
Σαφές προβάδισμα λένε στη Ν.Δ. Ότι έχει ο Π. Ψωμιάδης με τον “αέρα” ΤΟΥ 43,2% έναντι του 30,68 που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ο Μ. Μπόλαρης.
Στα “σίγουρα” βάζει η Ν.Δ. και τη Δυτική Μακεδονία όπου ο Γ. Δακής συγκέντρωσε το 46,3% και ο Ι. Παπαϊορδανίδης του ΠΑΣΟΚ το 38,4%.
“Μπλέ” θα είναι και η Ήπειρος σύμφωνα με τη Ρηγίλλης καθώς ο Α. Καχριμάνης συγκέντρωσε το 44,76 έναντι 38,70 του Βαγγέλη Αργύρη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Στα Ιόνια Νησιά ο Σπύρος Σπύρου της ΝΔ ήρθε πρώτος με 30,4% όμως ο Ηλίας Μπεριάτος του ΠΑΣΟΚ με το 25,55 ελπίζει στις ψήφους που συγκέντρωσε ο “αντάρτης” του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρω και θωρεί ότι θα είναι αυτός ο νικητής του β’ γύρου.
Στο βόρειο Αιγαίο ο υποψήφιος της ΝΔ Π. Βογιατζής συγκέντρωσε το 38,28 έναντι του 36,32 του Θ. Γιακαλή και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ μιλάει για μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί.
Αντίστοιχα η ΝΔ αύξησε τις ελπίδες της στη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό να κερδίζει το 38,59% έναντι του 34,85 που συγκέντρωσε ο Α. Παπατόλιας.
Στην ίδια λογική το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι σαφές το προβάδισμα του Κ. Περγαντά με 39,02% στη Στερεά έναντι 35,21 του υποψηφίου της ΝΔ, Θ. Χειμάρα, ενώ βέβαιη θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη νίκη του Α. Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα όπου εξασφάλισε στον πρώτο γύρο το 43,3% έναντι 26,72% του υποψηφίου της Ν.Δ. Γ. Παπαναστασίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε