Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τέως Βασιλιάς: “Αν δεν όρκιζα τη χούντα θα γινόταν εμφύλιος” – Τι αποκάλυψε για τη σχέση του με την Α. Βουγιουκλάκη

Τέως Βασιλιάς: “Αν δεν όρκιζα τη χούντα θα γινόταν εμφύλιος” – Τι αποκάλυψε για τη σχέση του με την Α. Βουγιουκλάκη

Σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας, όπως ο ίδιος τα έζησε, αναφέρθηκε ο τέως Βασιλιάς, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Η σύγκρουση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο λόγος που όρκισε τη χούντα, η σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η έντονη διαφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, Μακάριο, ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει.

“Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι…”, ανέφερε αρχικά ο τέως Βασιλιάς, ο οποίος μίλησε για το παρασκήνιο της σύγκρουσης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

“Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά πρέπει να αναλύσεις όλη την πολιτική σου ιστορία για να δεις τι λάθη έκανες… Ακόμα και σήμερα, κάποιοι λένε ότι εγώ έδιωξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον διώξω, αφού τον συμπαθούσα και οι σχέσεις μας ήταν άψογες. Ήταν μια σχέση παππού – εγγονού. Θυμάμαι όταν τον κάλεσα να φάμε στα Ανάκτορα και του είπα “έχω την εντύπωση ότι θα μας βάλουν να τσακωθούμε”. Με ρώτησε “ποιος”. Του απάντησα “δεν ξέρω, αλλά σας παρακαλώ αν δείτε κάποιον στο περιβάλλον που δεν σας αρέσει να μου το πείτε…”.

Αναφερόμενος στην περίοδο της δικτατορίας, τόνισε: “Αν δεν όρκιζα τη χούντα, θα γινόταν εμφύλιος”. Ερωτηθείς αν μπορούσε να λειτουργήσει πιο σθεναρά, απάντησε: “Πιο σθεναρά από το να φύγεις από τα Ανάκτορα και την πολυτέλεια και να ηγηθείς ενός κινήματος κατά της χούντας, δεν γίνεται”.

Όσο για τη σχέση του και την έντονη διαφωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, Μακάριο: “Όταν ήμουν στην εξορία, ο Μακάριος μού είπε να πάω στην Κύπρο να εγκατασταθώ μόνιμα. Διαφωνήσαμε όταν ακύρωσα την αποστολή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Τυλληρία το 1964. Μου είπε ότι έκανα πολύ άσχημα. Του απάντησα ότι “εσείς προεδρεύετε σε μισό εκατ. πληθυσμού, αλλά εγώ σε 9 εκατ. Πρέπει να κταλάβετε ότι θα κοιτάξω να κρατήσω την πατρίδα μου εκτός πολέμου.”.

Τα μαθητικά χρόνια και η Αλίκη

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, παραδέχτηκε ότι: “Μου άρεσε το σχολείο, αλλά όχι τα μαθήματα. Όταν έγινα 15 άλλαξε εντελώς η ζωή μου. Τα άλλα παιδιά είχαν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ εγώ έκανα στρατιωτική εκπαίδευση.

Σχολιάζοντας τον “αστικό μύθο” για τη σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, είπε: “Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός και άνθρωπος. Την είχα δει με τις αδερφές μου στο θέατρο. Έλεγαν τότε ότι υπάρχει ένα τούνελ από τα Ανάκτορα που βγαίνει στο σπίτι της. Και απαντούσα εγώ: “Αν παραδεχτούμε ότι υπάρχει αυτό το τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;”.

Αμέσως μετά, παραδέχτηκε ότι είχε πάει στο στούντιο της Φίνος Φιλμ, ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το αν ήταν ένας νεανικός έρωτας, γέλασε αμήχανα και είπε “δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε”.

Η ελληνική κρίση

“Εμείς περάσαμε πολύ δύσκολη περίοδο. Γίνεται προσπάθεια από όλους τους Έλληνες και σιγά σιγά βγαίνουμε από την κρίση. Το γεγονός ότι ο λαός υποφέρει δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις με απασχολούν πάρα πολύ. Όσοι μου μιλάνε μου λένε “τι μέλλον θα έχει το παιδί μου;”. Και είναι σωστή ερώτηση.

Προτιμώ να είμαι εδώ όταν γίνονται όλα αυτά, παρά να ζω στο εξωτερικό. Γίνεται κολοσσιαία προσπάθεια από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να βγούμε από αυτό το χάος. Το ίδιο και στην Κύπρο. Έχετε έναν πολύ καλό πρόεδρο και θα χαρώ πολύ να τον γνωρίσω.

Όταν άρχισε η κρίση, οι ξένοι δεν μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα. Είχε χάσει την αξιοπιστία της. Τώρα γίνεται μεγάλη δουλειά. Και πρέπει να σταματήσουμε τους νέους να φεύγουν από την Ελλάδα.

Η προσωπική του ζωή

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αποκάλυψε ότι γράφει τη βιογραφία του, ωστόσο δεν έχει βρει ακόμα τον τίτλο. Παράλληλα, έχει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή…

“Έχουμε εγκατασταθεί στο Πόρτο Χέλι και τα παιδιά μου κάνουν τη ζωή τους. Χαίρομαι που ο Νικόλαος έχει μετακομίσει εδώ. Αλλά και αυτός δουλεύει και δεν τον βλέπω αρκετά”, είπε, εκφράζοντας το παράπονό του, ενώ αναφέρθηκε και στη σύζυγό του: ” Έχασα τον πατέρα μου στα 23 και παντρεύτηκα στα 24. Η γυναίκα μου μόλις είχε κλείσει τα 18. Φέτος κλείνουμε 50 χρόνια γάμου. Είναι αδύνατον να ζήσω χωρίς να έχω τέτοια γυναίκα. Θαυμάζω την υπομονή της!”.

Όσο για το ενδεχόμενο να ασχοληθούν οι γιοι του με την πολιτική, ξεκαθάρισε ότι: “Γιατί πρέπει ένας από τους δυο να μπει στην πολιτική; Για να εξυπηρετήσει λαϊκούς πολιτικούς; Εγώ θέλω το καλό του τόπου. Αν είναι γι’ αυτό ναι. Αν είναι για την εξυπηρέτηση πολιτικών, όχι. Πιστεύω ότι δεν σκέφτονται κάτι τέτοιο… Θα μου το είχαν πει”.

Για τον βαφτισημιό του, πρίγκηπα Ουίλιαμ, είπε με καμάρι: “Θα είναι καλός βασιλιάς και θα πάρει πολύ καλές συμβουλές από τη γιαγιά του”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετοιμάζει κόμμα ο τέως βασιλιάς;

Μαρί Σαντάλ: Γιατί βρέθηκε στην Ελλάδα; Δες φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψή της

Όταν έκλαψε ο Γλύξμπουργκ – ΦΩΤΟ

Η Αθήνα γέμισε βασίλισσες και πρίγκιπες! ΦΩΤΟ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε