Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ και πρέσινγκ για διαπραγμάτευση και μετανάστες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με το μυαλό του στην Αθήνα και τη σημερινή πανελλαδική γενική απεργία ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες, όπου στο περιθώριο θα έχει διμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ και θα πάρει μέρος σε 5μερή συνάντηση με την Αγκέλα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Χθες πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Βρετανική πρωτεύουσα στις 4 το απόγευμα, από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε όλο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο με αφορμή τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αλλά και τη σημερινή πανελλαδική απεργία και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση δεν κρύβουν εδώ και μέρες την ανησυχία τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές στους αρμόδιους υπουργούς για ψύχραιμη αντιμετώπιση αλλά και αποφασιστική στάση απέναντι σε όσους επιδιώξουν έκρυθμες καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας μιλώντας προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αφού τόνισε ότι “η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό” επισήμανε “Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν. Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών. Και αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας”.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε εστιάσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνοντας ότι “στα μπλόκα έχουν διεισδύσει στοιχεία και δυνάμεις που προσπαθούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπηση των αγροτών, να εμποδίσουν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής” και υπογραμμίζοντας “…οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου, θεωρούν ίσως ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση”.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ένα χρόνο μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015 βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δανειστές, την αντιπολίτευση, την κοινωνία και την ΕΕ γενικότερα λόγω προσφυγικού με αποτέλεσμα στις τελευταίες συσκέψεις στο γραφείο του πρωθυπουργού να εξετάζονται όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα στο επίπεδο των πολιτικών εξελίξεων.

Προς το παρόν υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει και να περάσει τον κάβο του…”Άγριου Φεβρουαρίου” σύμφωνα με τη “Αυγή”, με δύο σημαντικές προϋποθέσεις: η κυβερνητική πλειοψηφία να διατηρήσει την συνοχή και της ενότητα της και να μην υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός με τους δανειστές μη διαχειρίσιμος σε πολιτικό, κοινωνικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε