Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για το χρέος

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το τετ α τετ των δυο ηγετών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ έχει οριστεί για τις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (23.05.2016) και θα συζητηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μια ώρα μετά θα δει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διμερής συνάντηση είναι προγραμματισμένη από τις 18:00 έως τις 18:45. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε