Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τι φέρνει κοντά τις εκλογές και τι τις αποτρέπει

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πόσο κοντά είναι οι εκλογές; Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μας απασχολεί όσο παραμένει ανοιχτή η δεύτερη αξιολόγηση.

Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, ούτε αποτελεί εφεύρημα αναλυτών. Το έθεσε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός και όλα σχεδόν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να ξορκίζουν τις εκλογές, αλλά δεν έχουν άλλη αξιοπρεπή και βιώσιμη διέξοδο σε περίπτωση αποτυχίας της αξιολόγησης και αποκλεισμού από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προϋποθέτει τουλάχιστον τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους.
Το είχαμε πρώτοι επισημάνει όταν στις 30 Οκτωβρίου γράφαμε: «Αν δείτε να αλλάζουν στάση οι Ευρωπαίοι του κουαρτέτου όταν θα επανέλθουν το Νοέμβριο, τότε ας ετοιμαστούμε για ραγδαίες εξελίξεις. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους.

Και στην παλέτα των εξελίξεων κεντρική θέση έχουν οι εκλογές, αφού η αλλαγή στάσης θα σημάνει παραπομπή της χώρας σε τέταρτο μνημόνιο».

Και η στάση τους άλλαξε, όπως αποκαλύπτεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που άφησαν πίσω φεύγοντας.

Το θέμα των εκλογών ήρθε λοιπόν στην επιφάνεια, αρχικά πρωτίστως ως μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα, για να κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως και να υπάρξει η βραχυπρόθεσμη λύση του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όμως, στην πολιτική όταν ανοίγει ένα θέμα, κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα κλείσει. Και πολύ περισσότερο όταν εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και το παιχνίδι αποκτά πολύ υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας.

Μετά την ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα προσθέσουμε, ήρθε η ματαίωση ή η αναβολή (σύμφωνα με την εκτίμηση των αισιόδοξων) του Washington Group, στο οποίο οι υπουργοί των πέντε ισχυρότερων οικονομικά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με το ΔΝΤ, τον ESM και την ΕΚΤ, θα συζητούσαν λύσεις για το ελληνικό χρέος, ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η ματαίωση ή αναβολή με απαίτηση του Σόιμπλε, σε συνδυασμό με τη συνέντευξη του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στην αυστριακή εφημερίδα Ντε Στάνταρντ, όπου οι απόψεις που εξέφρασε για την ελληνική οικονομία και το χρέος ήταν ένα ή και περισσότερα κλικ πίσω από προηγούμενες δηλώσεις τους, δεν ακούστηκαν καθόλου καλά στο Μαξίμου και είναι πολύ λογικό να μας βάζουν όλους σε σκέψεις.

Κι΄ αυτό γιατί όπως προαναφέραμε η αλλαγή στάσης, δεν αποκλείεται να αποτελεί προανάκρουσμα δυσάρεστων εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να εκφραστούν είτε με τη μορφή λύσης για το χρέος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας, είτε με την προσπάθεια επιβολής πρόσθετων μέτρων, που δεν αντέχει πολιτικά η κυβέρνηση.

Οποια από τις δύο προαναφερόμενες επιλογές υιοθετηθεί, θα φέρει την κυβέρνηση σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και τις εκλογές πιο κοντά, αφού μετά τον Αύγουστο του 2018 το τέταρτο μνημόνιο θα είναι πλέον αναπόφευκτο.

Μόνο ο οδικός χάρτης που χαράσσεται από κλείσιμο αξιολόγησης-βραχυπρόθεσμη ρύθμιση χρέους-συμμετοχή στην πολιτική χαλάρωση της ΕΚΤ και έξοδος στις αγορές θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες σημειωτέον είναι το χειρότερο σενάριο, η πλέον καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε